Home / AKTUELNO / RHMZ UPZORAVA OVE GRADOVE NA OPASNOST OD POPLAVA: Dolazi drugi i jači talas na Savi i Dunavu, a ova dva dana su NAJKRITIČNIJA!

RHMZ UPZORAVA OVE GRADOVE NA OPASNOST OD POPLAVA: Dolazi drugi i jači talas na Savi i Dunavu, a ova dva dana su NAJKRITIČNIJA!

Srbiji sledi drugi i jači talas porasta nivoa vode i to na Savi i Dunavu, zbog topljenja snega u susednim državama. Na domaćim rekama, za sada je situacija mnogo bolja.

Vodostaji su u opadanju na slivovima Južne i Zapadne Morave, tako da će situacija biti mirna. Međutim, malo dručačije će biti na velikim rekama.

– Zbog topljenja preostalog snega u Sloveniji i Gorskom Kotoru u Hrvatskoj sledi nam novi i jači talas porasta vodostaja na Savi. To je drugi talas ove godine. Prvi se desio nedavno, zbog topljenja snega u Crnoj Gori i zbog reka Bosna i Vrbas, zbog čega je kod Šapca bila vanredna odbrana od poplava – kaže Dejan Vladiković, hidrolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Zato je i RHMZ izdao upozorenje da će na Savi kod Šapca 17. ili 18. marta približiti granici vanredne odbrane od poplava, a da će kod Sremske Mitrovice granica redovne odbrane od poplava, što je prvi nivo upozorenja, biti dostignuta 17, odnoso 18. marta sa tendencijom daljeg rasta.

Što se tiče Beograda imaćemo porast vodostaja i Dunava i Save.

– Vodostaj Dunava u Zemunu će porasti do redovne odbrane od poplava. Isto to nas očekuje i kada je u pitanju Sava i to u glavnom gradu. Ono što nas očekuje u narednom periodu jeste to da ćemo imati velike vode, odnosno visoke vodostaje reka. I takva situacija će biti duže vreme – ističe Vladiković.

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike …