Home / AKTUELNO / RIK poništio izbore na ukupno sedam mesta – u Beogradu, Nišu, Vranju i Jagodini

RIK poništio izbore na ukupno sedam mesta – u Beogradu, Nišu, Vranju i Jagodini

U Skupštini Srbije u toku je sednica Republičke izborne komisije koja razmatra podnete prigovore. Izbori se za sada ponavljaju na 7 biračkih mesta.
500
Nakon odluke da se ponište izbori na dva biračka mesta u Vranju i Jagodini, RIK je upravo odlučio da se ponište rezultati izbora na još pet mesta – jedno u Beogradu i četiri u Nišu, tako da će izbori biti ponovljeni na ovim biračkim mestima:

– Novi Beograd, biračko mesto 22

– Opština Medijana u Nišu, biračko mesto 4

– Opština Palilula u Nišu, biračko mesto 28

– Opština Pantelej u Nišu, biračka mesta 13 i 16

Predlog da se ponove izbori na Čukarici, biračkom mestu 59 je odbijen. RIK bi trebalo danas do 20 sati da odluči o oko 60 prigovora.

Ranije danas lideri opozicionih stranaka su otišli u RIK sa ciljem da provere glasačke listiće i zapisnike sa biračkih mesta.

Kako saznaje Blic, u četvrtak uveče u 20h neće biti proglašeni konačni rezutlati izbora, jer je pitanje šta će biti sa još 164 biračka mesta gde su primećene manje ili veće nepravilnosti.

Lider Dveri Boško Obradović izrazio je sumnju da je odlaganje RIK-a da analizira 164 biračka mesta namerno da bi se našao način da se pojedine opozicione liste spuste ispod cenzusa, a da se naprednjacima poveća broj poslanika.

On očekuje da će taj problem biti rešen u narednim satima kako bi se dobili konačno rezultati.

“Iz nepoznatih razloga RIK odlaže analizu ovih 164 biračkih mesta i naša opravdana sumnja je da se traži način kako da se izvrši manipulacija na tih 164 biračka mesta da bi se odredjene liste spustile ispod cenzusa i time pod Dontovom sistemu podigao broj narodih poslanika koji pripadaju SNS-u”, rekao je Obradović.

Kritike na račun RIK-a stižu još od izborne noći i objavljivanja preliminarnih rezutlata izbora sa ozbiljnim zakašnjenjem.

Danas je Nova stranka Zorana Živkovića saopštila da traži hitnu ostavku predsednika RIK-a, a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića je iznela tvrdnje da RIK i SNS manipulišu zapisnicima i biračkim mestima.

Opozicija je jedinstvena u oceni da se namerno odugovlači sa proglašenjem konačnih rezultata izbora kako bi se liste koje su na ivici cenzusa, poput koalicije DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV, spustile ispod 5 odsto i ostavile van parlamenta.

Sa druge strane lider radikala Vojislav Šešelj optužuje RIK da se stavio u funkciju „izvršenja američke volje“ da bi omogućio pomenutim listama da dobiju poslaničke mandate u Skupštini Srbije.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić rekao je i da naprednjaci traže uvid u izborni materijal uz ocene da se na RIK vrši pritisak.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …