Home / AKTUELNO / RUSI DOLAZE: Sa Medvedevim u Srbiju stižu pare, ali i jedna OPOMENA!

RUSI DOLAZE: Sa Medvedevim u Srbiju stižu pare, ali i jedna OPOMENA!

medvedevDatum kada će premijer Rusije Dmitrij Medvedev posetiti Srbiju još nije konačno dogovoren, ali se spekuliše se da bi ta poseta mogla da se dogodi već 25. septembra ili najkasnije u oktobru ove godine.

Ekonomske poruke će biti ono što će Mevedev doneti Srbiji, što naravno ne znači da neće biti reči o odnosu Srbije sa EU, opredeljenju između Zapada i Rusije, a jedna od nezaobilaznih i za Rusiju veoma važnih tema biće i NATO.

Sa reči – na dela

– Suština te posete će biti na ekonomiji. Medvedev je ispred ruske vlade zadužen pre svega za ekonomsku politiku. To će biti prilika da se zaključe ugovori koji će imati konkretnu materijalnu dimenziju, a ne protokoli i memorandumi.

Koliko znam, ruska strana se za to ozbiljno sprema, a nadam se i naša – kaže za “Blic” Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose.

On navodi da Srbija sa Rusijom nikada nije napravila proboj u ekonomskim odnosima, i da to što je ove godine povećan izvoz na rusko tržište “varijabilna kategorija”.

Poseta će, dodaje, imati i političke poruke, a opredeljenje Srbije u kontekstu Zapad-Rusija verovatno će biti predmet razgovora.

Srpsko balanisranje – istok, zapad

– Srbija je još uvek u prilici da balansira između dve strane, ali bi to što radi trebalo i da materijalizuje. Međutim, nisam siguran koliko će to sve moći, jer će pritisci biti sve jači.

Kod nas je uvek prisutna priča Rusija Kosovo i sa druge strane EU i NATO. Mi se krećemo ka tom raskršću – objašnjava on, istakavši da razgovor o članstvu Srbije u NATO sasvim sigurno neće biti preskočen.

Đukić kaže da posetu Dmitrija Medvedeva ne treba dovoditi u tesnu vezu sa posetom potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, jer je ona najavljivana još pre nekoliko meseci, odnosno još pre aprilskih izbora u Srbiji.

Bez veze sa Bajdenom

Slično razmišlja i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji kaže da dve posete najviših državnika SAD i Rusije nisu u tesnoj vezi.

– Rusija i SAD imaju stratešku saradnju i njihove interesne zone su veoma jasne, a to nije Srbija. Verujem da Rusiju zanima kako ćemo mi ispuniti sve one sporazume koje smo potpisali, poput onoga o vojno-tehničkoj saradnji. Sa druge strane, SAD zanima kako će Srbija vojno sarađivati kada ne želi u NATO – priča Janjić.

On ističe i da je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin javno rekao da je deo ljudi koji je sada u vladi po ukusu Rusije.

– Deo je po ukusu Amerike, tako da je ova vlada, praktično, kompromis između ove dve države. U suštini i od jednih i od drugih stiže ista poruka: Braćo Srbi opredelite se, mi ćemo to prihvatiti i videti šta ćemo sa vama nakon toga – objašnjava Janjić.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …