Home / AKTUELNO / Rusi masovno kupuju napuštena seoska imanja u Srbiji: „Želimo da pečemo srpsku rakiju i proizvodimo organsku hranu!“

Rusi masovno kupuju napuštena seoska imanja u Srbiji: „Želimo da pečemo srpsku rakiju i proizvodimo organsku hranu!“

Više od dvadeset ruskih porodica u poslednje dve godine kupilo je napuštene kuće sa zemljištem u okolini Vrnjačke Banje kako bi proizvodili organsku hranu, meso i pekli rakiju.

500
Napuštena domaćinstva u selima oko Banje postala su interesantna ruskim porodicama jer za manje od 15.000 mogu da dobiju kuću sa imanjem i da brzi metropolski život u Moskvi zamene laganim i spokojnim u Srbiji, a ujedno i zarade.

Svetlana Čudakova je sa suprugom pre dve godine došla na odmor u Vrnjačku Banju, i više se nisu vraćali u Moskvu.

– Videli smo da ima puno napuštenih kuća u Vrnjačkoj Banji. Saznali smo da su u selima čitava domaćinstva napuštena i da se prodaju jeftino. Odlučili smo da otvorimo agenciju za nekretnine i turizam i započnemo posao – kaže Svetlana, vlasnica agencije „Raduga“.

Svetlana je kupila domaćinstvo u selu Gračac, između Vrnjačke Banje i Kraljeva, za 15.000 evra. S obzirom na to da je kuća morala da se renovira, odmah su iskoristili zemlju koju su kupili.

– Posadili smo 130 sadnica šljiva, zatim dunje i kajsije. Želimo da pravimo srpsku rakiju. Rusi je mnogo vole. Pre nas, niko 20 godina nije obrađivao zemlju – začuđeno kaže Svetlana, dodajući da će uskoro postaviti plastenike, a kada srede kuću, onda će uzgajati i mangulice.

Svetlana kaže da su prve kupovine domaćinstava počele sa njihovim prijateljima i poznanicima, a onda i sa ostalima kojima je Vrnjačka Banja interesantna.

Dmitrij i Jevgenija Košeljev i njihov sin Denis pre godinu dana su iz Moskve došli u Vrnjačku Banju i kupili napuštenu zemlju i okućnicu.

500

– Trenutno smo smešteni u Vrnjačkoj Banji, ali krenuli smo sa uređenjem kuće, tako da ćemo se na leto preseliti u nju. Zemlja je neiskorišćena, a plodna. Posvetićemo se poljoprivredi i seoskom turizmu – priča Jevgenija.

Njihov sin Denis, koji je sedmi razred, od septembra je krenuo i u srpsku školu, sviđa mu se i nije mu teško.

– Razumem srpski, a počinjem i da čitam i govorim sve bolje. U školi je još dvoje ruske dece i ne nedostaje mi puno Rusija – zadovoljno kaže Denis.

Poseta ruskog ambasadora

Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, prilikom poslednje posete Vrnjačkoj Banji, sreo se sa Bobanom Đurovićem, predsednikom opštine, a jedna od tema razgovora je bila i naseljavanje Rusa u ovom delu Srbije.
– Ne samo što Rusi naseljavaju ta domaćinstva, već ih obnavljaju i ulažu u njih. U pitanju su čitave porodice, koje će sa decom živeti u tim selima, a deca će ići u naše škole – kaže Đurović.

Doseljenici u brojkama

15 hiljada evra i manje koštaju kompletna seoska imanja
20 godina niko nije obrađivao zemlju, čemu se Rusi čude
20 ruskih porodica pokupovalo je kuće i okućnice
130 šljiva zasadila je porodica Čudakov da bi pravila rakiju

(Nenad Božović, Blic)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …