Home / AKTUELNO / RUSI MATIRALI EU: „Severni tok 2“ se gradi, zapad ne može da ga zaustavi.. Evo šta se dešava…

RUSI MATIRALI EU: „Severni tok 2“ se gradi, zapad ne može da ga zaustavi.. Evo šta se dešava…

putin

EU je objavila da više nema pravnog osnova da blokira izgradnju “Severnog toka 2”. Brisel sada želi da pregovara samo o bezbednosti sa Moskvom.

Evropska unija je, podsetimo, pokušala da osujeti gradnju tog gasovoda, naročito usled pritisaka iz Poljske i baltičkih zemalja. Reč je o gasovodu koji bi trebalo da udvostruči isporuke ruskog gasa ka Evropi. Pitanje je još da li će Ukrajina biti potpuno isključena iz ovog projekta.

„Volstrit džurnal“ sada piše da je imao uvid u dokument EK u kome ona navodi da nije imala osnova da zaustavi gasovod.

– Mi ne volimo Severni tok 2 politički. Međutim, ne postoje zakonske osnove po kojima bi Komisija mogla da spreči Severni tok 2, jer pravila EU se ne odnose na ovaj deo gasovod – rekla je Ana Kajsa Itkonen, portparolka EK za energetiku.

Protiv proširenja postojećeg ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora u EU protestuju najviše Poljska i Slovačka čije teritorije nove isporuke ruskog gasa zaobilaze, a Slovačka je izračunala da će godišnje gubiti stotine miliona evra na tranzitu ruskog gasa na Zapad preko Ukrajine i Slovačke.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski govorio je da ih je Rusija izigrala i da će „odustati od proširenja Severnog toka, a da joj Južni tok više uopšte nije ni potreban“.

(Agencije)

Check Also

EVROPA U PLAMENU: PROTESTI PROTIV „KORONE“ I OBRAČUNI SA POLICIJOM U FRANCUSKOJ, BELGIJI, SLOVENIJI, ENGLESKOJ, NEMAČKOJ (VIDEO)

Veliki broj ljudi okupio se u subotu u centru Londona protestujući protiv mera zaključavanja u …