Home / U FOKUSU / ŠTA STOJI IZA HAOSA U MAKEDONIJI: Ako „tiranska platforma“ zaživi to je kraj Makedonije i početak…

ŠTA STOJI IZA HAOSA U MAKEDONIJI: Ako „tiranska platforma“ zaživi to je kraj Makedonije i početak…

makedonija- protesti- demonstracije- policija

U sadašnjoj političkoj krizi u Makedoniji najvažniji interes je da “tiranska platforma” ne zaživi, jer ona praktično znači početak stvaranja “velike Albanije”.

To je za “Politiku” rekao Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM).

“Ova platforma, doneta u stranoj zemlji, osuđuje i Makedonce i Srbe za navodni genocid na Albancima u periodu od 1912. do 1956. Ako taj zahtev dobije pravo građanstva, srpski narod u Makedoniji naći će se u nemogućem položaju. Ujedno će to dovesti i Srbiju u tešku poziciju”, objašnjava Stoilković.

On je političar sa najdužim poslaničkim stažom u Makedoniji koji je u Sobranje 11. decembra prošle godine ponovo izabran i izabran na listi VRMO-DPMNE.

“Sve je sporno, čak i integrisani granični prelazi prema Albaniji i Kosovu o kojima se ne priča mnogo, promena državnih simbola, uvođenja albanskog jezika u Ustav, što je uvod u federalizaciju države”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Makedonija se nalazi u svojevrsnoj geopolitičkoj kvadraturi kruga.

Realizacijom zahteva iz albanske platforme, dodao je, stvoriće se dvonacionalna država u kojoj neće biti mesta za pripadnika manjih naroda, Srbe, Turke, Rome, a Makedonci će doći u situaciju koju bih najbliže opisao položajem bosanskih muslimana – Bošnjaka u sadašnjoj BiH.

“Najviše što iz cele ove situacije možemo da dobijemo jeste raspisivanje novih izbora. Ali nikada ne znate kada imate posla sa ‘našim zapadnim prijateljima’. Njihov strateški interes je da završe posao sa Albancima, reše problem oko imena makedonsek države i da nas uguraju u NATO.

A kako će u toj državi biti makedonskim građanima uopšte im nije važno. I zato kao reakciju imate erupciju nezadovoljstva”, kaže Stoilković.

On ukazuje da u Makedoniju iduće nedelje dolazi Donald Tusk predsednik Evropskog saveta koji ima ulogu da izvrši dodatni pritisak na makedonskog predsednika da preda mandat da lideru SDSM, i kaže da, koliko je upoznat, predsednik Đorđe Ivanov na to neće pristati.

“Posle toga nam sledi dodatna diplomatska artiljerija i eventualno kao izlaz iz sadašnjeg lavirinta, novi parlamentarni izbori zajedno sa lokalnim. Naravno sve pod uslovom da se ne desi neki inscenirani incident koji bi mogao da promeni tok političkih događaja”, kaže Stoilković.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …