Home / AKTUELNO / RUSI NAPRAVILI HAOS: ZABRANA IZVOZA RETKOG METALA PALADIJUMA NAPRAVILA PANIKU U SVETU

RUSI NAPRAVILI HAOS: ZABRANA IZVOZA RETKOG METALA PALADIJUMA NAPRAVILA PANIKU U SVETU

Paladijum je dostigao rekordno visok nivo od 1.600 dolara. Cena je porasla posle najave o zabrani izvoza iz Rusije.

Paladijum je dostigao najviši nivo ikad, prešavši prag od 1.600 dolara za uncu po prvi put nakon vesti da Rusija planira da zabrani izvoz ovog plemenitog metala, što je izazvalo zabrinutost zbog tržišta koje je već ograničeno snabdevanjem.

Podsetimo, kao što smo i ranije pisali, Rusija i Južna Afrika zajedno proizvode oko tri četvrtine svetskih zaliha a ruska kompanija Nornikelj je najveći proizvođač paladijuma u ​​svetu.

“Bilo je glasina da će Rusija ograničiti izvoz nekih plemenitih materijala. Kada je tržište malo, kakvo je ono sa paladijumom, ponekad takve vesti mogu imati veći značaj nego što bi trebalo“, kaže Filip Nevman, direktor Metals Fokusa.

Rusko ministarstvo trgovine i industrije prošle sedmice saopštilo je da će predložena zabrana izvoza delova plemenitih metala trajati od 1. maja do 31. oktobra.

Rusija je glavni proizvođač paladijuma, koji se uglavnom koristi u katalizatorima. Komercbanka pripisuje nagli porast cena paladijuma špekulativnom kupovnom interesu.

Cene su se skoro udvostručile od najnižih nivoa i već su skočile za oko 27 odsto od početka ove godine.

Očekuje se da će automobilska industrija, vodeći potrošač tog metala, imati najveći uticaj na dalji porast cene.

Paladijum se tradicionalno koristi u katalitičkim konvertorima čija je namena da kontrolišu emisiju izduvnih gasova pretvarajući toksične gasove i zagađujuće materije u manje toksične i zagađujuće. Skoro 70 odsto tražnje za paladijumom dolazi od svetskih proizvođača automobila, prema podacima koje je prikupila konsultantska grupa CPM.

(B92)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …