Home / AKTUELNO / UDAR KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO: RUSI ODVAJAJU “ODESKU REPUBLIKU” OD UKRAJINE
Ukrajina- regioni

UDAR KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO: RUSI ODVAJAJU “ODESKU REPUBLIKU” OD UKRAJINE

Ukrajinski narodni poslanici i aktivisti patriotskih organizacija su se požalili na česte fizilke napade na njih u Odesi, pišu ruski mediji.

Najupečatljiviji momenat u izjavama ukrajinskih aktivista je pominjanje ‘’Odeske Republike’’, kojom upravljaju lokalne vlasti i bezbednosni organi.

Takve izjave su mogle da se čuju iz usta poslanika Vrhovne rade Ukrajine Mustafe Najema i društvenog aktiviste iz Odese Mihaila Kuzakonja.

Prema njihovim rečima, u poslednje dve godine je u Odesi izvršeno 14 napada na pro-ukrajinske aktiviste sa ciljem zastrašivanja i ‘’fizičkog uništenja’’, a za sve su okrivili pro-ruske elemente u gradu, koje su naѕvali kriminalnom strukturom.

Mustafa Najem je rekao da ‘’Odeska Narodna Republika’’, koja nije mogla da se formira 2014. godine, postoji nelegalno i deluje u podzemlju. On je dodao da ta grupa kontroliše gradsku vlast i bezbednosne organe, i da proteruju iz regiona svakog ko im se suprotstavi.

On je dodao da je ova situacija veoma opasna za ukrajinsku državu, i da se ovakve stvari ne dešavaju samo u Odesi, već i u drugim južnim krajevima Ukrajine, kao što su Nikolajevska i Hersonska oblast.

Podsećamo da su se borbe tokom Ruskog proleća 2014. godine u Ukrajini vodile i u Odesi, ali se sve završilo neuspehom i mnogi dobrovoljci su prešli u narodne republike Donbasa da nastave borbu protiv Kijevskog režima.

(Pravda.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …