Home / AKTUELNO / RUSI ODGOVORILI NATO: Šalju dva ratna broda sa krstarećim raketama u Baltičko more (VIDEO)

RUSI ODGOVORILI NATO: Šalju dva ratna broda sa krstarećim raketama u Baltičko more (VIDEO)

putin- brod- rusija- mornarica
Rusija će svoju Baltičku flotu u Kalinjingradu da ojača sa dva ratna broda naoružana krstarećim raketama kao protivtežu gomilanju NATO-ovih snaga u regiji, piše ruski dnevnik Izvjestija. Ruski vojni analitičari ocenjuju to kao ruski odgovor Severnoatlanskom savezu.

Odnosi izneđu Zapada i Rusije napeti su dve godine unazad, a ako se ispostavi da je Rusija stvarno poslala dva manja ratna broda u Baltik, stanje će dodatno da se zaoštri, a i poveća zabrinutost u Poljskoj i Litvaniji koje dele kopnenu granicu s Kalinjingradom, prenosi jutarnji.hr.

Vest o slanju dva manja ratna broda u Kalinjingrad koju ruska vlada nije službeno potvrdila, stiže baš kada NATO planira svoje najveće gomilanje vojske blizu granica s Rusijom nakon završetka Hladnog rata.

Neimenovani vojni izvor je za Izvjestija rekao da su brodovi Serpuhov i Zeleni Dol već ušli u Baltičko more i da će brzo postati deo novoformirane divizije.

Korvete su naoružane krstarećim raketama Kalibr, njihov domet je najmanje 1.500 kilometara, a pojedini mediji veruju da imaju domet da ciljaju nordijsku regiju. U pojačanoj varijanti rakete mogu da ponesu nuklearne bojne glave.

Navodno će ruska Baltička flota sa bazom u ruskoj enklavi Kalinjingradu dobiti dodatno pojačanje od tri manja ratna broda naoružana jednakim tipom rakete do kraja 2020.

Ministar obrane Švedske izrazio je zabrinutost jer je švedska vojska potvrdila uplovaljvanje ruskih brodova u Baltik.

– To nije nešto što će smanjiti napetost u našoj regiji – rekao je ministar Peter Hultqvist za švedsku nacionalnu novinsku agenciju TT i dodao “To pogađa sve zemlje u Baltiku”.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u avgustu da su te korvete ispaljivale krstareće rakete na militante u Siriji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs, jutarnji.hr)

Check Also

RUSKI “POSEJDON” MOŽE DA NAPRAVI POSLEDICE GORE OD ONIH KOJE JE U FUKUŠIMI OSTAVIO CUNAMI

Ruska torpeda „Posejdon“ imaju snagu dve megatone a njihov cilj je da uništi protivničke brodove, …