Home / AKTUELNO / Rusi postavili gigantsko nevidljivo vojno čudo zbog koga NATO alijansa ne može da priđe Arktiku!

Rusi postavili gigantsko nevidljivo vojno čudo zbog koga NATO alijansa ne može da priđe Arktiku!

putin
Gigantski, širokoopsežni radar, koji može da identifikuje vazdušne i morske ciljeve udaljene stotinama kilometara, počeće da radi na arhipelagu Nova Zemlja na ruskom Arktiku već iduće godine.

U toj oblasti biće postavljeno ukupno šest ovakvih radara, navode zvaničnici Ministarstva odbrane Rusije.

Zamenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov, koji je nedavno obišao gradilište, rekao je da će u blizini biti izgrađena i pista sposobna da primi sve vrste borbenih letilica. Takozvani radar „preko horizonta“ vrsta je radarskog sistema koji može da otkrije ciljeve koji su udaljeni stotinama i hiljadama kilometara, van vidokruga radara, što je inače granica za obične radare.

On je imun na nevidljivu (stelt) tehnologiju i koristi ogroman antenski sistem koji je dug i do pet kilometara i visok pet metara, što mu omogućava da identifikovao vazdušne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara, prenosi Rosijska gazeta

Tokom vojne vežbe koja je održana 2014. godine radar „podsolnuh“ (Suncokret) je otkrio četiri bombardera “suhoj Su-242 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je “oborila“ sva četiri „uljeza“.

Stariji brat „podsolnuha“ širokoposežni radar „volna“ ima domet od tri hiljade kilometara i trenutno radi u blizini lučkog grada Nahotka na ruskom Dalekom istoku.

(Rosijska gazeta)

Check Also

EKSKLUZIVNO NOGO: IMAM VIDEO KOJI KOMPROMITUJE VUČIĆA, EVO S KIM JE SEDEO.. (VIDEO)

Političar Srđan Nogo bio je gost Srbin.info i otkrio mnogo ekskluzivnih informacija u vezi afera …