Home / AKTUELNO / RUSI PRETE NOVIM ORUŽJEM „Američki raketni štit? Pokidaćemo ga!“ (VIDEO)

RUSI PRETE NOVIM ORUŽJEM „Američki raketni štit? Pokidaćemo ga!“ (VIDEO)

raketa- rusija- satana

 Nove balističke rakete koje Rusija razrađuje biće u stanju da probiju bilo kakav protivraketni štit SAD, izjavio je zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin.

Kako je ocenio, ruske nuklearne snage sačinjava nekoliko tipova raketa — između ostalog i starih sovjetskih klasičnih raketa tipa „Vojvoda“ — ali trenutno se radi na razvijanju novih.

– Novo naoružanje će se uskoro pojaviti u rukama ruskih vojnika. Oružje je u stanju da probije bilo koju trenutnu, kao i buduću američku protivraketnu odbranu. Pokidaćemo tu odbranu – rekao je Rogozin.

Prema njegovom mišljenju, protivraketni sistem Sjedinjenih Država trenutno ne predstavlja nikakvu pretnju za Rusiju, piše „Sputnjik“.

 

Ponosni na „Armatu“

Glavni ruski borbeni tenk T-14 „Armata“ ostavlja za sobom svoje američke, izraelske i evropske pandane u pogledu tehničkih karakteristika, izjavio je zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin.

Nova generacija tenkova prvi put je prikazana javnosti prošle godine na vojnoj paradi za Dan pobede 9. maja u Moskvi.

– Očigledno, imamo prednost u tenkovima, jer tenk koji je preduzeće za proizvodnju mašina ’Uralvagonzavod‘ proizvelo u Nižnjem Tagilu ostavlja za sobom svoje američke, izraelske, a posebno, evropske pandane u pogledu tehničkih karakteristika – rekao je Rogozin za televiziju „Rusija 1“.

Tenkom izrađenom na osnovu tajne univerzalne platforme „Armata“ upravlja tročlana posada koja sedi u oklopnoj kapsuli na prednjoj strani, dok je kupola bespilotna. Njegovo oružje je top glatke cevi kalibra 125 mm i mitraljez na daljinsko upravljanje kalibra 7,62 mm.

Operativni motor „Armate“ ima do 1.800 konjskih snaga, dok osnovna verzija tenka ima 1.500 konjskih snaga.

Početkom februara direktor UVZ Oleg Sijenko izjavio je da je serijska proizvodnja „Armate“ zakazana za početak naredne godine.

Spremaju se i nove podmornice

Rusija namerava da ove godine započne proizvodnju nove nuklearne podmornice tipa „jasenj“, izjavio je glavnokomandujući ruske vojske admiral Vladimir Koroljov.

Kako je rekao, pored nje, ove godine će biti započeta izrada još dve dizelno-električne podmornice projekta „varšavjanka“, koje će biti prve od ukupno šest planiranih koje će služiti unutar Pacifičke flote.

Prema njegovim rečima, ruska vojska će ove godine dobiti i fregatu „Admiral Makarov“, kao i veliki desantni brod „Ivan Gren“, ali i ledolomac „Ilija Muromec“ — prvi takav brod koji je izrađen za rusku mornaricu.

Pored toga, u toku je izrada još nekoliko brodova — korveta „rezki“ i „derzki“, malih raketnih brodova „škval“, „štorm“, „cikoln“ i „burja“, kao i patrolnog broda „Sergej Kotov“.

Koroljov je takođe naveo i da je u decembru prošle godine započeta izgradnja podvodnog kruzera „Knjaz Požarski“ prema projektu već postojećeg „boreja“.

Pogledajte snimke:


 (Blic)

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike …