Home / AKTUELNO / UKRAJINCIMA OVO NIJE TREBALO– ZLO KAKVO NIKADA NIJE VIĐENO: Opšti haos na savetu bezbednosti– Rusi reagovali odmah!

UKRAJINCIMA OVO NIJE TREBALO– ZLO KAKVO NIKADA NIJE VIĐENO: Opšti haos na savetu bezbednosti– Rusi reagovali odmah!

peskov

 

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da ukrajinsko blokiranje zvaničnog saopštenja SB UN zbog smrti stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina nije toliko važno kada se pogleda koliki je gubitak ruske diplomatije. Ruski predsednik je posthumno odlikovao Čurkina za hrabrost.

„Vest je zaista tragična. Vi znate da je predsednik Putin juče izrazio saučešće porodici i prijateljima ambasadora Čurkina i čitavom kolektivu Ministarstva inostranih poslova. To je zaista veliki gubitak.

U pozadini ovog gubitka, ponašanje naših ukrajinskih kolega — neka im Bog sudi — tu se nema šta reći.

To nije ni toliko važno kada se pogleda koliki je gubitak ruske diplomatije“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako Kremlj ocenjuje akcije ukrajinske strane o izjavi predsednika SB UN o Čurkinu.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je na pres-konferenciji sa švedskom koleginicom Margot Valstrom izjavio da se stalni predstavnik Ukrajine pri UN ne bi usudio da blokira izjavu predsednika SB UN posvećenu Čurkinovoj smrti.

„On sam to ne bi uradio, znači — naredili su mu“, naveo je on.

„To nije hrišćanski, to je izvan granice dobra i zla.

Međutim, aktuelna ukrajinska vlast nas je naučila da se neko u njihovoj zemlji tako ponaša prema Rusima i onima koji su protiv neonacista“, naveo je šef ruske diplomatije.

Ranije je Ukrajina blokirala usvajanje zvanične izjave predsednika SB UN, posvećene Vitaliju Čurkinu.

„Ukrajina je blokirala usvajanje izjave predsednika SB UN, posvećene Vitaliju Čurkinu. To je ukrajinska ’vlast‘: ništa dobro ne može da uradi, samo svima sve kvari, pa i sebi“, napisala je Marija Zaharova na Fejsbuku.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin je iznenada preminuo u Njujorku 20. februara, dan pred 65. rođendan. Na dužnosti stalnog predstavnika se nalazio od 8. aprila 2006. godine.

(rs.sputniknews.com)

Check Also

ŠEF MAFIJE U FILADELFIJI: MOJI LjUDI SU POPUNILI 300.000 GLASAČKIH LISTIĆA ZA BAJDENA

Donald Tramp najavio je da će uskoro biti objavljena važna informacija koja se, kako je …