Home / AKTUELNO / RUSI UPOZORILI CEO SVET: NE DAJ BOŽE DA IKADA UPOTREBIMO „POSEJDON“ (VIDEO)

RUSI UPOZORILI CEO SVET: NE DAJ BOŽE DA IKADA UPOTREBIMO „POSEJDON“ (VIDEO)

Rusija u slučaju razmeštanja oružja u kosmos od strane drugih zemalja neće nužno recipročno odgovarati, jer ona može uništiti te objekte u slučaju pretnje sa Zemlje, rekao je član Odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Franc Klincevič.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da će odgovor Moskve na odluku SAD o izlasku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa biti recipročan – Rusija će obustaviti učešće u Sporazumu i započeti istraživački i razvojni rad na novim raketnim sistemima. On je takođe zatražio od ministra spoljnih poslova i ministra odbrane da ga izveste o tome kako bi se eventualna pretnja mogla neutralisati u vezi sa planovima nekih zemalja da postave oružje u kosmos.

„Što se tiče planova brojnih zemalja da oružje rasporede u kosmosu, nema potrebe za recipročnim odgovorom, iako to nije isključeno. Svi ti takozvani kosmički objekti biće ciljani sa naše strane sa garancijom potpunog uništenja“, rekao je Klincevič.

Prema njegovim rečima, odluka Rusije da se povuče iz Sporazuma kao odgovor na potez SAD-a je „potpuno prirodan odgovor“ na odluku SAD da suspenduje svoje učešće u Sporazumu.

„Naravno, on nije govorio (Putin) o svim našim planovima, ali to je sasvim dovoljno da se shvati – Sjedinjene Američke Države preduzimaju očigledno nepromišljen korak koji ne osigurava njihovu bezbednost uopšte. Na primer, podvodno oružje „Posejdon“ bez posade, kojem nema analoga u svetu, skoro je spremno za upotrebu. Ovo je oružje strašne razrone moći, i ne daj Bože da ikada bude korišten”, naglasio je Klincevič.

Pogledajte video:

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …