Home / AKTUELNO / Rusija i Kina napravile dogovor: Ovo je odgovor na razmeštanje američkih raketnih sitema u Južnoj Koreji

Rusija i Kina napravile dogovor: Ovo je odgovor na razmeštanje američkih raketnih sitema u Južnoj Koreji

rusija- kina

Moskva i Peking su se dogovorili o uvođenju daljih kontramera kao odgovor na dogovor između Vašingtona i Seula o razmeštanju sistema protivraketne odbrane THAAD na Korejskom poluostrvu.

Posle bilateralnih konsultacija o pitanjima bezbednosti Rusija i Kina su saopštile da nameravaju da uvedu kontramere sa ciljem zaštite interesa obeju zemalja, kao i uspostavljanja strateške ravnoteže u regionu, objavio je Reuters, pozivajući se na kinesku agenciju Sinhua.

Strane su takođe „potvrdile ozbiljnu zabrinutost” u vezi sa planovima SAD i Južne Koreje da razmeste sistem PRO i tražile su od njih da odustanu od ovih planova.

Osim toga, Moskva i Peking su saopštili da planiraju da održe nove vojne manevre u oktobru 2017. godine.

U saopštenju se navodi da je situacija u rejonu Korejskog poluostrva i u Severnoj Aziji „komplikovana i osetljiva” i da zato sve zainteresovane strane treba da pokažu suzdržanost i da izbegavaju dejstva koja mogu dovesti do eskalacije napetosti, prenosi „Vzglяd”.

Sa ruske strane u konsultacijama je učestvovao zamenik ministra spoljnih poslova Igor Morgulov, a sa kineske pomoćnik ministra spoljnih poslova Kun Sjuanju.

Vašington i Seul su se u leto 2016. godine dogovorili o razmeštanju sistema THAAD u Koreji

(Ruska reč, vostok.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …