Home / AKTUELNO / RUSIJA NA MALA VRATA BALKANA: Evo šta je Putinova partija potpisala sa partijama iz Srbije, BIH, Makedonije, CG i Bugarske

RUSIJA NA MALA VRATA BALKANA: Evo šta je Putinova partija potpisala sa partijama iz Srbije, BIH, Makedonije, CG i Bugarske

nikolic-putin-srbija-vojskaJedinstvena Rusija potpisala je Deklaraciju o saradnji s predstavnicima političkih partija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske.

Tim dokumentom se potpisnici zalažu za stvaranje vojno neutralne teritorije na Balkanu.

Potpisnici Deklaracije ukazuju da u okviru “smanjenja međunarodne napetosti”, poseban značaj za Jugoistočnu Evropu predstavlja razvoj inicijative “niza balkanskih političara o formiranju teritorije suverenih neutralnih država u kojoj bi bile Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina”, navodi se na sajtu JR.

“Taj projekat ima za cilj da postane strateška regionalna doktrina i da u budućnosti bude inkorporirana u opšteevropska razmatranja nove kontinentalne arhitekture bezbednosti”, navela je JR.

U saopštenju se kaže da potpisnici Deklaracije, razmatrajući aktuelne probleme balkanske i opšteevropske bezbednosti, ističu neophodnost traženja zajedničkih “vanblokovskih rešenja”.

U Deklaraciji se ističe interes ka razvoju saradnje balkanskih zemalja sa zemljama Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES), kao i širenje mulitirateralne saradnje u trgovinsko-ekonomskoj, finansijskoj, energetskoj i drugim sferama, navela je JR.

Kako se navodi na sajtu JR, Deklaraciju je sa ruske strane potpisao visoki funkcioner Sergej Železnjak na marginama 15. Kongresa partije u Moskvi.

U saopštenju se ne navodi ko je potpisao deklaraciju iz balkanskog regiona.

Železnjak je novinarima rekao da za Rusiju balkanski region “ima ogromni istorijski značaj”, navela je JR.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …