Home / AKTUELNO / RUSKI VOJNI HELIKOPTERI stigli u Srbiju na Vidovdan, uskoro stižu i MIG-ovi! (VIDEO)

RUSKI VOJNI HELIKOPTERI stigli u Srbiju na Vidovdan, uskoro stižu i MIG-ovi! (VIDEO)

srbija- helikopter- Mi17Dva transportna helikoptera Mi-17, koja su kupljena u Rusiji, od danas su deo eskadrile Vojske Srbije, a preuzimanje novih letelica na aerodromu Nikola Tesla obavljeno je u prisustvu predsednika vlade Aleksandra Vučića.

Helikopteri, kupljeni od Rusije za Vojsku Srbije, sleteli su na Beogradski aerodrom u 3 sata, u noći između ponedeljka i utorka.

– Izvesno je da će pripadnici Vojske Srbije do kraja godine imati veća primanja – najavio je danas predsednik vlade Aleksandar Vučić i istakao da će snažnija srpska ekonomija moći da jača srpsku vojsku.

Na tome će se raditi u narednom periodu, poručio je premijer na aerodromu Nikola Tesla, gde je prisustvovao primopredaji dva transportna helikoptera Mi-17, koja su kupljena u Rusiji.

On je, pored povećanja plata pripadnicima vojske, najavio, kao posebnu stavku, i ulaganja u lovačku avijaciju, posebno migove 29, za šta će, kaže, iduće godine biti izdvojena značajna sredstva.

Vučić je rekao da je VS posle 36 godina dobila nove helikoptere, a da je posebno zahvalan Ministarstvu odbrane na uštedama i svima koji su pomogli da se helikopteri kupe za 25 miliona evra.

Dva helikoptera koje je Srbija kupila od Rusije, prve su letelice koje je naša država kupila za potrebe vojske u poslednjih 29 godina, kada su, od tadašnjeg SSSR-a kupljeni protivpodmornički helikopteri Ka-28, koji više nisu u upotrebi.

Transportni helikopteri koje koristi Vojska Srbije još su stariji. Helikopteri Mi-8, koji su još u upotrebi, stari su čak 36 godina.

Helikopter Mi-17 ima nosivost od 4.500 kilograma i može da razvije maksimalnu brzinu od 262 kilometara na čas. Može da ponese 36 putnika ili 24 padobranca i 12 ranjenika. Dužine 18,6 metara i visine 4,7 metara, maksimalna težina pri poletanju mu je 13.000 kilograma.

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da to što su službenici ambasade Sjedinjenih Američkih Država bili na protestu Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ u Beogradu ne može da utiče na odnose SAD i Srbije, koji su dobri i stabilni.

– Odnosi Srbije i SAD su dobri, stabilni i nadam se da će biti još bolji u budućnosti i na tome treba svi da radimo – rekao je Vučić novinarima na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ gde je izvršena primopredaja dva vojna helikoptera Mi-17, kupljenih u Rusiji za potrebe Vojske Srbije.

Pogledajte video:


(Informer)

Check Also

BRITANIJA POSLALA U SRBIJU SPECILACA ZA BALKAN- REGION SE SUOČAVA SA NAJVEĆOM PRETNJOM U POSLEDNJE DVE DECENIJE!

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. …