Home / AKTUELNO / RUSIJA SAZVALA HITNU SEDNICU SB UN: Kontraudar Moskve! OVO NIKO NIJE OČEKIVAO

RUSIJA SAZVALA HITNU SEDNICU SB UN: Kontraudar Moskve! OVO NIKO NIJE OČEKIVAO

Savet bezbednsti UN otvorio je – na zahtev Rusije – raspravu o „trovanju Skripalja“.

London, Vašington, Berlin i Priz, ruski ambasador na Ist riveru – Vasilij Nebenzja – dopustio je mogućnost da je u britanskom gradu Solzberiju izvršen teroristički napad na Sergeja Skripanja (britanskog špijuna koji ima i ruski pasoš) i njegovu kćerku Juliju, koja je samo državljanin RF.

Učinio je to u ovom kontekstu:

Zbog čega nam London ne dozvoljava konzulski pristup građanima Rusije protiv kojih je, moće je, izveden teroristički akt?“.

Nebenzja se uzdržao od direktnog optuživanja Velike Britanije za „trovanje Skripalja“, ali je naglasio da Rusija pretpostavlja da je ono što se dogodilo sa Skripaljima „krupa provokacija iza koje stoje specijalne službe ne kih zemalja“.

Odmah potom je naglasio: „Ako Britanija ima dovoljno drskosti da tvrdi da iza incidenta u Solzberiju vrlo verovatno stoji Rusija i mi takođe možemo – sa velikom verovatnoćom – smatrati da iza te megaprovokacije stoje tajne službe nekih zemalja“.

Nebanzja je predočio SB UN da će Moskva i dalje insistirati da joj London dozvoli da se uključi u istragu i da joj odgovori na pitanja koja mu je zvaničnio postavila. U nastavku je rekao:

„Ako nas odbijete, to ćemo smatrati pokušajem skrivanja istine. Nama je od samog početka jasno da se radi o unapred pripremljenoj i koordinisanoj kampanji koja nije slučajna. Njen cilje je – delegitimizovanje Rusije, sa optuživanje za skrivanje arsenala najnehumanijeg oružja i njegovo korišćenje. Preko provokacije sa Skripaljima se pokušava još i diskreditovati naša pozicija povodom Sirije“.

Nebenzja je – reagujući na nastup britanske ambasadorke Karen Pirs – dodatno rekao:

„Pripremili smo nacrt izjave SB UN povodom terorističkog akta protiv naših građaba u Solzberiju. To je lakmus-test. To je test iskrenosti Velike Britanije i njenih saveznika. U Solzberiju su nastradali građani Rusije i mi imamo pravo da tražimo saradnju (u istrazi). Britanija je dužna da nam to omogući!“

Nebenzja je na kraju upozorio Britance i njihove saveznike:

„Ako opet sve okrenete sa nogu na glavu i tekst izjave odbijete –to će biti dokaz vaše prljave igre“.

Pirs je, inače, izjavila: „Mi ne vidimo nikakve protivrečnosti u formulaciji koju koristimo: da je Rusija najverovatnije kriva u slučaju Sergeja Skripalja. Taj izraz koristimo zato što u mojoj zemlji samo sud može utvrditi nečiju odgovornost. Dakle: ta formulacija ne znači da mi dopuštamo mogućnost da iza svega ne stoji Rusija“.

Check Also

UDARNO! „DOLAZE PANDEMIJE KOJE BI MOGLE BITI MNOGO GORE OD KORONA VIRUSA!“

MILIJARDER i osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, upozorio je da dolaze pandemije koje bi mogle biti …