Home / AKTUELNO / RUSIJA ULAŽE 300 MILIJARDI DOLARA U NAORUŽANJE: Evo šta sve ruska vojska dobija u 2018. godini!

RUSIJA ULAŽE 300 MILIJARDI DOLARA U NAORUŽANJE: Evo šta sve ruska vojska dobija u 2018. godini!

web-tribune.com
U ovoj godini je planirano da Rusija uloži 46 milijardi dolara u svoju armiju i da dobije čitav niz visokotehnoloških sistema naoružanja među kojima su lovci pete generacije, pa čak i prvi primerci sistema PVO-PRO S-500.

Ekonomske krize su negativno uticale na finansijske mogućnosti Ministarstva odbrane Rusije, tako da će do 2025. godine u vojsku biti uloženo samo 300 milijardi dolara, umesto ranije očekivanih 900 milijardi dolara. Ovaj novac će biti utrošen za kupovinu borbenih mašina nove genearacije.

Među njima su i novi sistemi naoružanja poput tenkova T-14 „Armata“, lovaca pete generacije Su-57, interkontinentalnih balističkih raketa RS-24 „Jars“. Deo novca će biti iskorišćen za investiranje u konstruisanje novih vrsta oružja – hipersoničnih raketa i autonomnih robotizovanih sistema, pa čak i laserskog oružja.

Krajem 2018. godine će najmoderniji sistemi naoružanja i visokotehnološka oprema činiti 61% ukupnog naoružanja, što znači da će sve manje biti zastarelog oružja i oružja napravljenog krajem 20. veka.

Najveća pažnja se i dalje posvećuje strateškim raketnim sistemima jer je nuklearno oružje glavni faktor kojim Rusija odvraća svaki potencijalni konflikt.

Ruska vojska će 2018. godine dobiti 11 interkontinentalnih balističkih raketnih sistema RS-24 „Jars“, a još 12 raketa „Jars“ planira da testira u cilju provere svih tehničkih modifikacija u sistemima za navigaciju ovog oružja.

Šta dobijaju kopnene trupe?

Kopnene trupe će dobiti oko 3.500 novih lakih i teških oklopnih vozila, među njima i tenkove nove generacije T-14 „Armata“.

Osnovna verzija ovog tenka koristi top kalibra 125 mm i u minutu može da ispali 10 projektila čiji je domet 7 kilometara. Radi poređenja, američki tenk Abrams ispaljuje samo tri projektila u minutu, a njihov domet je samo 4,6 km.

Pored toga, svaki novi ruski tenk ima sopstveni radar, što mu pruža velike mogućnosti u pogledu nišanjenja i upravljanja gađanjem. T-14 može da obara neprijateljske avione i rakete.

Međutim, kako je rekao izvor portala Russia Beyond u vojnoindustrijskom sektoru, naručeno je manje tenkova T-14 nego što se očekivalo.

Pomenuti izvor je istakao da je razlog smanjenja ekonomska kriza, ali nije mogao da precizira koliko će tačno tenkova nove generacije dobiti ruska armija.

Šta će dobiti vazdušno-kosmičke snage?

Ratno vazduhoplovstvo će dobiti šest modifikovanih strateških bombardera Tu-160 i Tu-95MS, a uz njih i šest bombardera Su-34 i 30 lovaca Su-30SM.

Pored toga, u 2018. godini će biti započeto testiranje novog lovca generacije 4++ MiG-35 i biće potpisan prvi ugovor o isporuci lovaca pete generacije Su-57 (armija će ga dobiti 2019. godine).

Naredne godine će rusko ratno vazduhoplovstvo dobiti 203 aviona i helikoptera, uključujući borbene helikoptere Ka-52 „Aligator“ i Mi-28.

Ujedno će vazdušno-kosmičke snage dobiti i četiri diviziona čuvenih sistema PVO „Pancir-S1“ i deset diviziona sistema PVO-PRO S-400 „Trijumf“. Nešto od ovog oružja će biti razmešteno na Krimskom poluostrvu.

Prema podacima koje iznose ruske informativne agencije, Ministarstvo odbrane Rusije početkom 2018. godine može potpisati i ugovor o kupovini mašina za utovar raketa na sistemu PVO-PRO S-500 „Prometej“.

Treba istaći da ta potencijalna narudžbina neće podrazumevati lansere za taj sistem koji su trenutno u fazi fabričkog testiranja.

Sudeći po saopštenjima medija, sistem S-500 će prvi put biti predstavljen javnosti 2020. godine.

(rbth.com)

Check Also

HAOS U BRISELU: DESETINE HILjADA NA ULICAMA, SUKOBI S POLICIJOM, SUZAVAC.. (VIDEO)

Na desetine hiljada ljudi marširalo je danas centrom Brisela u znak protesta zbog pooštrenih ograničenja …