Home / AKTUELNO / Ruski avioni već 7 dana sleću na niški aerodrom sa misterioznim tovarom.. (VIDEO)

Ruski avioni već 7 dana sleću na niški aerodrom sa misterioznim tovarom.. (VIDEO)

rusija- vojska- iljusin- sirija
Nebo iznad Niša trese se već sedam dana od kada su na niški civilni aerodrom počeli učestalo da sleću gigantski ruski transportni avioni tipa Iljušin „Il 76“.

Počev od 25.avgusta kada je u večernjim časovima zagrmeo prvi „Iljušin“, do četvrtka na aerodrom „Konstantin Veliki“ sletela su pet aviona ovog tipa koja prevoze raznu robu za Rusiju, Saudijsku Arabiju i Azerbejdžan, prenosi „Blic“.

Reč je o avionima koji su donedavno poletali sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, ali je u julu zabranjeno poletanje tih aviona u pravcu grada nakon što su se građani pojedinih beogradskih naselja pobunili zbog buke i niskog leta.

Reč je takođe o avionima za koje su Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) tvrdile da prevoze oružje iz centralne i istočne Evrope ka Bliskom Istoku i Turskoj.

Kako „Blic“ saznaje, jedan „iljušin“ je 29. avgusta leteo za Rusiju, a sutradan su dva odletela za Saudijsku arabiju i Azerbejdžan. Iz Saudijske arabije 31. avgusta u 15 časova sleteo je još jedan „Iljušin“ na aerodrom u Nišu. Tovari aviona, međutim, ostaju poslovna tajna.

– U pitanju su kargo čarter letovi koji se najavljuju po potrebi poslovnih partnera. Ne radi se o redovnom kargo aviosaobraćaju – kaže za „Blic“ portparol aerodroma Ivanka Stanisavljević.

Direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović kaže da su kargo letovi dobar prihod za svaki aerodrom, ali da ih ne interesuje sadržina tovara.

– Kargo letovi se naplaćuju po ekonomskim cenama, za razliku od letova niskotarifnih kompanija, tako da je naša želja, kao i svakog aerodroma na svetu, da ih bude što više. U proseku ih bude između 20 i 30 godišnje. To su letovi koji se organizuju po potrebi. Pre ovih letova, nije ih bilo dva meseca, objašnjava Đurđanović.

Pogledajte video:

Check Also

STRAVIČNA ISPOVEST SRBINA IZ BEJRUTA: NA LIBAN JE UPRAVO BAČENA ATOMSKA BOMBA- PO SNAZI JE ODMAH POSLE HIROŠIME I NAGASAKIJA

Stravična eksplozija koja je uzdrmala ceo Liban, a osetila se čak do Kipra, desila se …