Home / AKTUELNO / MEDIJI ĆUTE! NARODU NIKO NIŠTA NE GOVORI O OVOME: Policija zadužuje bojevu municiju, vojni rezervisti se pozivaju na vežbe!

MEDIJI ĆUTE! NARODU NIKO NIŠTA NE GOVORI O OVOME: Policija zadužuje bojevu municiju, vojni rezervisti se pozivaju na vežbe!

Već nekoliko dana Vojska Srbije i MUP Srbije pojačali su aktivnosti i pripreme za eventualne sukobe ili probleme sa ilegalnim migrantima. Kako „Vesti“ saznaju, učestali su pozivi vojnim obveznicima na vežbe, a policija je dobila bojevu municiju da vežba gađanje iz automatskog oružja.
vojska- srbija 1
Naši sagovornici nisu znali da kažu da li je sve to zbog stanja uzrokovanog zatvaranjem granica prema Makedoniji i Bugarskoj i najave novog talasa izbeglica koje su stacionirane u Turskoj.

„Pozvan je jedan broj vojnih rezervista na vežbe. Zadužili su novu opremu, uniformu, borbene rance. Ovo ne bi bilo toliko neobično, iako se već godinama vojne vežbe gotovo ne održavaju, da i oficiri Vojske Srbije nisu u nekoliko firmi počeli da popisuju tešku mehanizaciju i bagere, te obaveštavaju vlasnike firmi da ne smeju da ih prodaju bez odobrenja“, kaže izvor „Vesti“ iz Vojske Srbije.

I u MUP-u Srbije je situacija „neobična“.

„Policajci su zadužili duge cevi. Stigle su nam „marice“ sa municijom i dužni smo da obavimo bojeva gađanja do Nove godine. Veliki broj mlađih policajaca nikada nije pucao iz kalašnjikova, pa sada moraju da vežbaju“, kaže izvor „Vesti“ iz MUP-a Srbije.

Region jugoistočne Evrope podigao se na noge zbog moguće opasnosti od pojačanog priliva sirijskih izbeglica i migranata iz Azije koji i dalje pokušavaju da balkanskom rutom stignu do zemalja zapadne Evrope.

Pojačane aktivnosti vojske i policije, osim u Srbiji, primetne su i u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, a i Nemačka se ozbiljno priprema, ne samo za novi talas izbeglih, već i za borbu protiv terorizma.

Ovakve pripreme su zbog zatezanja odnosa između Zagreba i Beograda unele među narod obe zemlje strah od novih oružanih sukoba.

Kao i u Hrvatskoj, i u Srbiji su, prema tvrdnji naših čitalaca, učestali pozivi vojnim obveznicima na vežbe, a priča se i da su u toku i policijske pripreme. Međutim, portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić za „Vesti“ kaže da je reč o neosnovanim spekulacijama, jer nema ni govora o podizanju borbene gotovosti, već je reč o redovnim aktivnostima.

– Nećemo ni u kakav rat. Radi se o zakonskoj vojnoj proceduri važećoj za sve građane Srbije, bez obzira na to da li su služili vojsku ili ne, a to je da kada napune 30 godina dobijaju poziv iz vojnog odseka da bi primili raspored za rezervni sastav. Tih poziva će biti i ubuduće, a inače, mi smo prezadovoljni dosadašnjim odzivom građana – naveo je Krivokapić.

Pojasnio je da je reč o radnoj, vojnoj i materijalnoj obavezi, proistekloj iz činjenice da je 2011. u Srbiji obustavljeno služenje vojnog roka.

– Zbog toga su mnogi verovatno pomislili da je tada prestala svaka obaveza prema vojsci i odbrani države, a u stvari nije – kaže naš sagovornik uz napomenu da su oni koji su služili vojni rok u obavezi da budu u rezervnom sastavu vojnih jedinica, dok oni koji nisu, idu u civilnu zaštitu, ili ukoliko sami žele, u vojne jedinice.

Patrole zajedničkih snaga vojske i policije su, prema rečima Krivokapića, pojačane od 19. jula u cilju suzbijanja ilegalnih migracija na granicama prema Bugarskoj i Makedoniji.

– To je dalo zapažene rezultate, jer je uhvaćeno više od 5.200 migranata i 35 krijumčara – naveo je portparol Ministarstva odbrane.

Strah od novih sukoba pojavio se i u Hrvatskoj gde su, takođe, vojni obveznici sa područja Slavonije dobili pozive za novi ratni raspored, ali kako tvrde u Zagrebu, to nisu pripreme za rat, već da se vidi sa čim raspolažu ako dođe do velikih poplava, ili policiji zatreba pomoć u kontrolisanju izbegličkog talasa. Da nema razloga za brigu tvrdi i odlazeći hrvatski ministar policije Vlaho Orepić, ali je, ipak, policajce iz Slavonije ranije vratio s mora, gde su bili na ispomoći.

Slovenija će, ako se ponovi masovni izbeglički talas, biti prisiljena na stroge „krajnje mere“, poručila je ministarka policije Vesna Gjekeš Žnidar, dodajući i da žičana ograda na granici ostaje do daljeg.

Mađarska najavljuje i podizanje drugog bedema, a podigla je na granici policijske i vojne helikoptere, dronove, borbena vozila, termovizijske kamere, konjičke jedinice i obučene pse.

(B. Đokić / Vesti)

Check Also

OD JUČE SRBIJA VIŠE NIJE ISTA- POGLEDAJTE ŠTA KAŽE POLJOPRIVREDNIK ZAŠTO JE DOŠAO (VIDEO)

Jučerašnji dan utorak 7.7.2020 verovatno će ući u istoriju Srbije, sve na to liči. Do …