Home / AKTUELNO / RUSKI BOMBARDERI podigli celu Evropu na noge! Lete iznad Španije– ceo Nato podigao lovce! (VIDEO)

RUSKI BOMBARDERI podigli celu Evropu na noge! Lete iznad Španije– ceo Nato podigao lovce! (VIDEO)

tupolev-tu-160-avion-rusi
Borbeni avioni četiri evropske zemlje presreli su dva ruska borbena aviona tupoljev Tu-160 na putu od Norveške ka severnoj Španiji.

Avioni iz Norveške, Velike Britanije, Francuske i Španije, presreli su ruske lovce na obodima svog važdušnog prostora, javio je BBS.

Kako se navodi, incident se dogodio u trenutku visokih tenzija između Zapada i Rusije. Analitičari navode da se broj ruskih aviona koje presreću NATO avioni znatno povećao.

Incident se dogodio 22. septembra, ali nije bio poznat javnosti sve do objavljivanja saopšenja francuskog Ministarstva odbrane. U saopštenju se navodi da su dva norveška aviona prva spazila ruske lovce na severu i da su podignuta još dva lovca F-16 kako bi ih ispratili do juga Škotske.

Britanija je poslala borbeni avion tajfun koji je pratio ruske lovce zapadno od Šetlandskih ostrva, ali ih nije presretao. Kako se navodi, ruski avioni nisu ušli u britanski vazdušni prostor.

Dva španska lovca F-18 konačno su presrela ruske avione severno od grada Bilbao, posle čega su se ruski lovci okrenuli i vratili, navodi BBS.

Island se istog dana žalio da su dva ruska lovca letela previše blizu civilnih aviona. Oni su naveli da su borbeni avioni leteli između 1.800 i 2.700 metara ispod putničkog aviona koji je leteo od Rejkjavika do Stokholma.

Pogledajte video:

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …