Home / AKTUELNO / RUSKI IZUM ZALEDIO VOJNU INDUSTRIJU ŠIROM SVETA: NOVI ANTISNAJPERSKI UREĐAJ DETEKTUJE SNAJPERISTE I DO 2.500 METARA

RUSKI IZUM ZALEDIO VOJNU INDUSTRIJU ŠIROM SVETA: NOVI ANTISNAJPERSKI UREĐAJ DETEKTUJE SNAJPERISTE I DO 2.500 METARA

Snajperistima “odzvonilo”: Holding “Švabe” predstavio uređaj za otkrivanje snajperskih gnezda

Antisnajperski uređaj “Sosna” u automatskom režimu rada detektuje pozicije snajperista koji koriste optičke nišane ili optoelektronske uređaje, na daljinama i do 2500 metara.

Ruski holding “Švabe” je na međunarodnom vojno-tehničkom sajmu naoružanja i vojne opreme “Armija-2019” predstavio modifikovanu verziju pribora za skeniranje terena “Sosna”, koji je specijalizovan za detekciju optičkih nišana, koje uglavnom koriste neprijateljski snajperisti. Ovo je za internet portal TASS prenela služba za informisanje, koja je sastavni deo ovog holdinga.

“Uređaj omogućava otkrivanje i određivanje preciznih koordinata optičkih i optoelektronskih nišana i sistema, koje neprijatelj koristi za izviđanje i nišanjenje. ‘Sosna’ omogućuje automatski režim pretraživanja prostora na daljinama do 2500 metara”, precizirao je proizvođač.

Kako su pojasnili u holdingu, za razliku od osnovne verzije, modifikovani sistem poseduje bežični sistem upravljanja, a takođe su značajno smanjeni njegova težina i ukupni gabariti što se tiče dimenzija. Upravljanje “Sosnom” se izvodi preko tablet računara.

Celokupan pribor može se montirati na sklopivi tronožac ili na različite tipove vojnih transportnih sredstava.

“U ovom trenutku ‘Sosna’ nema adekvatnog analoga kako na domaćem, tako i na stranom tržištu”, izjavila je informativna služba holdinga “Švabe”.

Ovaj uređaj se može upotrebiti za zaštitu objekata od izuzetnog značaja. Međutim, jedan od njegovih ključnih zadataka je otkrivanje protivničkih snajperista za vreme izvođenja antiterorističkih operacija.

Čitav uređaj “Sosna” je razvila i napravila kompanija NII “Poljus” M .F. Steljamaha, koja je sastavni deo holdinga “Švabe”.

“Armija-2019”

Međunarodni vojno-tehnički sajam naoružanja i vojne opreme “Armija-2019” održao se u periodu od 25. do 30. maja. Manifestacija je održana na površini kongresno-izložbenog centra “Patriot” koji se nalazi u Moskovskoj oblasti. Planirano je da se sajmovi sa sličnom tematikom održe i u drugim gradovima Rusije.

Prema preliminarnim rezultatima, na sajmu će učestvovati preko 1500 preduzeća i organizacija, koje će predstaviti više od 27 hiljada različitih proizvoda i projekata koji se nalaze u fazi razvoja.

(hr.rbth.com)

Check Also

IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: NOVE GRANICE NA BALKANU SU OPASAN PROJEKAT

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio da je “crtanje” novih granica “opasan put” …