Home / AKTUELNO / RUSKI PATRIJARH KIRIL ŠALJE SVOG PRVOG ČOVEKA U SPECIJALNU MISIJU U BEOGRAD! MOSKVA U STRAHU OD KRVOPROLIĆA!

RUSKI PATRIJARH KIRIL ŠALJE SVOG PRVOG ČOVEKA U SPECIJALNU MISIJU U BEOGRAD! MOSKVA U STRAHU OD KRVOPROLIĆA!

Podrška Mitropolit Ilarion Alfejev, vikar ruskog patrijarha Kirila, sastaće se danas s patrijarhom Irinejom, tema razgovora biće sukob Moskve i Carigrada, a o tome će biti reči i na sednici Svetog arhijerejskog sinodaMitropolit Ilarion Alfejev, vikar i prvi čovek ruskog patrijarha Kirila, dolazi u Beograd, a sasvim je sigurno da će se sastati s poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejom, te da će glavna tema njihovog razgovora biti sukob Moskve i Carigrada.

– Mitropolit Ilarion, predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske crkve, primiće danas u svečanoj dvorani Rektorata Univerziteta u Beogradu počasni doktorat.

Ilarion je izrazio želju da se sretne s patrijarhom Irinejom, a sigurno je da će pričati o aktuelnom sukobu između Moskovske i Vaseljenske patrijaršije.

Moguće je i da moskovski patrijarh Kiril upravo preko svog vikara ima poruku za Irineja, kao i molbu da im SPC pruži podršku u prelomnim trenucima – kaže izvor Kurira iz SPC i dodaje:

– Nama svakako nikako nije u interesu to što Carigrad radi!

Ilarion, vikar moskovskog patrijarha Kirila, nedavno je izjavio za ruske medije da može doći do krvoprolića ako dođe do proglašenja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve.

Sukob između Moskve i Carigrada izbio je zbog pitanja autokefalnosti tzv. Ukrajinske crkve, a situacija se dodatno rasplamsala nakon što je Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije doneo odluku o postavljenju dvojice „egzarha“ za Kijev.

S druge strane, Moskovska patrijaršija, koja očekuje podršku u pravoslavnom svetu, odlučila je da prekine pominjanje patrijarha carigradskog Vartolomeja na bogosluženjima.

Vartolomej je pre nekoliko dana dodatno rasplamsao ovu situaciju time što je rekao da neće promeniti svoj stav o pitanju priznanja autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine.

Upravo je posle uzbune koja se digla zbog pitanja autokefalnosti Ukrajinske crkve patrijarh srpski Irinej uputio pismo patrijarhu carigradskom Vartolomeju u kojem je upozorio na odluke koje mogu biti opasne po jedinstvo pravoslavlja u svetu.

Mnogi predstavnici Srpske pravoslavne crkve smatraju da zbog svega ovoga pravoslavlju preti najveći raskol u istoriji crkve.

SPC bi povodom pretnje globalnim raskolom u pravoslavlju uskoro morala da izabere stranu, a kako je otkrio naš izvor, to će po svemu sudeći biti Moskva. Upravo će se o tom pitanju razgovarati danas na sednici Svetog arhijerejskog sinoda.

– Na sednici bude oko 50 tekućih tema, a vrlo je moguće da će se diskutovati i o pomenutom sukobu. Sinod može raspravljati o tome, ali ne može doneti nikakvu odluku o tako značajnom pitanju.

To je tema za sednicu Sabora SPC, koja će se održati početkom novembra, i verovatno će crkva nakon zasedanja Sabora u punom sastavu izneti svoj zvanični stav o tome – zaključio je naš izvor.

6. novembra zasedaće Sabor SPC

Mitropolit Ilarion Alfejev

– Ilarion (svetovno ime Grigorij Valerijevič Alfejev) – mitropolit volokolamski – predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve – vikar patrijarha moskovskog i sve Rusije i stalni član Svetog sinoda – bogoslov, patrolog, crkveni istoričar, kompozitor – autor brojnih monografija posvećenih životu i učenju crkvenih otaca

(Mediji)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …