Home / AKTUELNO / Na ovo smo čekali 10 godina: Amerika spremna da „sluša“ šta Srbija ima da kaže u vezi Kosova

Na ovo smo čekali 10 godina: Amerika spremna da „sluša“ šta Srbija ima da kaže u vezi Kosova

Od stava da je za SAD pitanje KiM rešeno 2008.godine, priznanjem nezavisnosti Kosova, 10 godina kasnije se došlo do toga da se iz Vašingtona prvi put pokazuje razumevanje za interes Srbije.

Izjava savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džona Boltona, da se Amerika neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, izazvala je buru u javnosti, a potom je američki ambasador, Kajl Skat poručio da Amerika „pažljivije sluša srpska gledišta“.

Iako stručnjaci tvrde da se politika SAD ne menja, jer neće odustati od nezavisnog Kosova, složni su u oceni da je u pitanju veliki pomak u stavu prema Srbiji, jer su prethodne administracije „forsirale ideju o nezavisnom Kosovu“.

Ostaje, međutim, otvoreno pitanje da li su ove izjave napori Trampove administracije za postizanjem istorijskog diplomatskog pomirenja između naše zemlje i SAD ili je u pitanju nešto drugo?

– Srbija oseća da se sada možda pažljvije slušaju i uzimaju u obzir i srpska gledišta. Ako će biti sporazuma oko Kosova, mislim da taj sporazum mora da bude u interesu i Srbije i Kosova – izjavio je je ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat.

Odlazeći ambasador SAD na Kosovu, Greg Delavi, smatra da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet, zbog čega njegova zemlja neće prihvatiti baš „bilo kakvo rešenje“.

On je dodao da rešenje treba da bude održivo i prihvaćeno od građana obe strane, to jest da doprinese stabilnosti regiona.

– Rešenje bi trebalo da bude održivo i prihvaćeno od građana obe strane, to jest da doprinese stabilnosti regiona – poručio je Delavi.

I dok se domaća i svetska javnost bavi kalkulacijama, zbog čega Amerika menja odnos prema Srbiji, analitičari poručuju da bi razrešenje „kosovskog čvora“ bio Trampov značajni spoljnopolitički poen, posebno jer postoje snažni pritisci u Stejt departmentu i kod drugih evropskih saveznika da se „ne ide u tom pravcu“.

Politički analitičar, Branko Radun, objašnjava za Telegraf.rs da je u pitanju veliki pomak u stavu SAD prema Srbiji, naročito zbog toga što je to, kada je Kosovo u pitanju, do sada delovalo kao potpuno nerealno.

– Trampova administracija želi nekako da završi to pitanje oko Balkana i spremna je da prihvati neki međusobni kompromis. Naravno, američka politika se ne menja i oni neće odustati od nezavisnog Kosova, ali je posle svega sada pitanje kako će do toga doći – izjavio je on.

Da Amerika menja politiku, ali se ne meša u dijalog Beograda i Prištine, potvrdio je ambasador Skat, koji je rekao da su odlučili da daju prostor obema stranama da se dogovore.

– Nismo povukli crtu, crvenu liniju i rekli ovo sme, ovo ne sme – objasnio je on i rekao da mu se „čini da su lideri ozbiljni, da je reč o ozbiljnim rukovodiocima, koji razgovaraju, žele nešto da reše i koji su otvoreni“.

Upitan šta SAD vide kao sadržinu ideje o korekciji granica, on je odgovorio je da nije na američkoj strani da „definiše šta treba da piše u sporazumu, već na stranama koje pregovaraju“ i pronađu „trajno rešenje koje ne može biti nametnuto spolja“.

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …