Home / ZANIMLJIVOSTI / SUTRA JE KRSTOVDAN: U PONOĆ POGLEDAJTE U NEBO I ZAMISLITE ŽELJU- SIGURNO ĆE SE ISPUNITI

SUTRA JE KRSTOVDAN: U PONOĆ POGLEDAJTE U NEBO I ZAMISLITE ŽELJU- SIGURNO ĆE SE ISPUNITI

Srpska pravoslavna crkva i njeni i vernici u četvrtak slave jesenji Krstovdan, dan kada je pronađen Časni krst. Krstovdan se slavi dva puta u toku godine, u septembru, ali i 18. januara.

Na sutrašnji dan praznuju se dva događaja – pronalazak Časnog krsta i njegov povratak iz Persije u Jerusalim.

Carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama našla je Časni krst na kome je razapet Isus Hrist.

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti – poznata je naša izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi. Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Zanimljivo je da je na Krstovdan dozvoljeno da se jede grožđe, dok je drugo voće takođe zabranjeno.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

OSTVARIĆE SE, AKO JE BOGOUGODNA

Stari srpski običaj koji se vezuje za Krstovdan, kako za zimski tako i za ovaj jesenji je da se u ovoj posebnoj noći ostvaruje svaka želja. Zato večeras tačno u ponoć pogledajte u nebo i zamislite nedvosmislenu želju, izgovorite je jasno i glasno, a predanje kaže da ukoliko je „bogougodna“, ona će se sigurno ispuniti.

Check Also

SNIMAK KOJI SE PO ARAPSKIM ZEMLJAMA ŠIRI BRZINOM SVETLOSTI: PUTIN IH „KUPIO“ SAMO JEDNIM POTEZOM (VIDEO)

Kako se na snimku vidi, ruski predsednik je prolazeći kraj palestinske počasne garde primetio kapu …