Home / AKTUELNO / Ružić (SPS) otkriva ko sve koristi usluge „elitne prostitucije“: Najotvorenije se zalažem za legalizaciju prostitucije, koristi su višestruke!

Ružić (SPS) otkriva ko sve koristi usluge „elitne prostitucije“: Najotvorenije se zalažem za legalizaciju prostitucije, koristi su višestruke!

Posle nedavnog hapšenja brojnih starleta zbog pružanja seksualnih usluga moćnoj klijenteli, predsednik Izvršnog odbora vladajuće Socijalističke partije Srbije poručuje da „ne budemo lažni moralisti“.

ruzic

– Uvažavajući svačije pravo da svoju intimu zadrži za sebe, smatram da je neodgovorno biti demagog i lažni moralista i skrivati ono što je vidljivo iz aviona. Ima, siguran sam, korisnika iz svih sfera društva. I sportista, poslovnih ljudi, političara, dece poznatih… Čim postoji tržište, znači da postoje i „kupci“ – kaže za „Blic“ visoki funkcioner socijalista Branko Ružić.

On smatra da je elitna prostitucija godinama bila tabu tema i imala „zaštitnike upravo u nekim predstavnicima državnih organa“. Ružić se zato zalaže za legalizaciju prostitucije.

– Najotvorenije se zalažem za uvođenje prostitucije u normu, u legalne tokove. Uveren sam da će mnogi to dočekati na nož, međutim, ukoliko to egzistira u modernim evropskim demokratijama, kojima i kao Vlada težimo, ne vidim šta je tu sporno. Postoje mnogi razlozi za tako nešto, pre svega dekriminalizovanje, zdravlje osoba koje dolaze sa margina, a bave se tim poslom, finansijski aspekt po državu kroz priliv u budžet od naplate poreza… – zaključuje Ružić.

Pitanje elitne prostitucije ponovo je dospelo u žižu javnosti nakon hapšenja starlete poznate kao Mimi Oro i još sedam devojaka koje se sumnjiče za prostituciju.

Klupko je počelo da se odmotava kada je u rutinskoj kontroli saobraćajne policije uhvaćen njihov makro, kod koga se, između ostalog, nalazilo 16 mobilnih telefona sa takozvanim zlatnim brojevima. Pronađen je i tabelarni prikaz zarada devojaka, plan za proširenje posla i uputstva o ponašanju i obavezama devojaka.

– Treba legalizovati prostituciju. Ipak je to najstariji zanat i ne vidim ništa loše u tome, jer svako ima pravo da odabere čime će se baviti u životu. Meni je gora stvar kada se žena uda za nekoga zbog para nego ako se bavi prostitucijom. Prostitutke nikoga ne lažu i nikome ne otimaju. I sama sam dobijala ponude za plaćeni seks, i to od biznismena, fudbalera i političara, ali sam ih sve odbila – kaže za „Blic“ starleta Tijana Đuričić, poznatija kao „silikonska kraljica“, koja je ranije hapšena zbog sumnje da se bavila prostitucijom, što je ona demantovala.

Slično razmišlja i Jelena Milić, direktorka beogradskog Centra za evroatlantske studije.

– Činjenica je da je javnost pokazala licemerje. Stavili su na stub srama osobe koje se time bave, dok je korisnicima njihovih usluge identitet zaštićen – kaže Jelena Milić, koja smatra da žena treba da raspolaže svojim telom kako hoće i da bi legalizacijom prostitucije postojala zdravstvene zaštita, kontrola tokova novca i sprečavanje nasilja.

ZA LEGALIZACIJU

Veća kontrola države i policije
nad ovom oblašću
Veća sigurnost za one koji se bave prostitucijom
Lakše suzbijanje nelegalne prostitucije

PROTIV

Naplaćuje se naknada od prostitutki, čime se povećava broj seksualnih susreta kako bi se ostvarila veća dobit
Država potvrđuje da su žene seksualni objekti
Rast nelegalne prostitucije kako bi se izbegli nameti

Kako je kod drugih

Austrija Legalizovana, a kazne samo za one koji koriste usluge prostitutki mlađih od 18 godina.

Švedska Samo se klijenti kažnjavaju.

Turska Prostitutke ne mogu biti udate, a njihovoj deci nije dozvoljeno zauzimanje visokih položaja u vojsci ili policiji.

SRPSKI ZAKONI

Kazne za prostitutke
Ko se odaje prostituciji ili ko ustupa prostorije radi prostitucije kazniće se kaznom zatvora do 30 dana (Zakon o javnom redu i miru)
Ko maloletnom licu ustupa prostorije radi prostitucije kazniće se zatvorom do 60 dana (Zakon o javnom redu i miru)

Kazne za makroe
Za posredovanje u prostituciji propisana je novčana kazna i kazna zatvora od šest meseci do pet godina (Krivični zakonik)
Ako je u pitanju maloletno lice, propisana je novčana kazna i kazna zatvora od jedne do deset godina (Krivični zakonik)

(Zorica Lazarević/Miljana Leskovac, Blic)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …