Home / AKTUELNO / SA SKRIVENIH METODA PREŠLI NA FRONTALAN UDAR- EU ZAPRETILA MAKEDONCIMA: Evo šta će vam se dogoditi ako ne prepustite vlast Albancima!

SA SKRIVENIH METODA PREŠLI NA FRONTALAN UDAR- EU ZAPRETILA MAKEDONCIMA: Evo šta će vam se dogoditi ako ne prepustite vlast Albancima!

protesti 27

Blokada Đorđa Ivanova treba da se okonča konstituisanjem Skupštine i formiranjem Vlade Makedonije u skladu sa Ustavom, kažu izvori EU za „Dojče vele“.

Što pre – to bolje, kažu u Briselu i potvrđuju da se razmišlja i o sankcijama.

Stranke iza kojih stoji većina u parlamentu treba da požure i što pre konstituišu parlament, da izaberu predsednika Skupštine i potom i formiraju vladu.

Izvor DW u Briselu koji je želeo da ostane anoniman, rekao da će Ivanov, ukoliko i tokom narednih nekoliko dana bude odbijao da dâ mandat za formiranje vlade, imati razumevanja i ako većina u parlamentu, u skladu sa Ustavom, preduzme takav korak.

Stav Brisela je da u tom slučaju više nema šta da se čeka i da svakim danom raste opasnost od daljih tenzija u zemlji. Za predstavnike EU nema sumnje da je Gruevski stajao iza organizacije protesta, iako je uporno tvrdio da sa njima nema nikakve veze i da se radi o izbijanju nezadovoljstva u narodu.

Gruevski se na sastanku sa komesarom Evropske unije Johanesom Hanom i poslanicima Evropskog parlamenta predstavio kao žrtva tvrdeći da nema kontrolu ni nad čim. On se žalio da SDSM u potpunosti kontroliše medije i da SJO radi u interesu Zorana Zaeva. Iako to nije rekao direktno, utisak prisutnih je bio da Gruevski ne želi posredovanje EU.

„Jedini cilj Gruevskog je da ostane na vlasti, to je jasno. On uopšte nije ozbiljan i odbacuje svaki naš predlog“, kaže izvor.

U Briselu se razmišlja o mogućnosti uvođenja ograničenih sankcija za pojedince u Makedoniji. Sankcije bi obuhvatale zamrzavanje bankovnih računa i zabranu putovanja, no takve opcije su još samo u fazi konsultacija i verovatno bi išle direktno preko Evropske komisije.

U Briselu kažu da su svesni da bi bilo koje druge sankcije, uključujući i oduzimanje preporuke o početku pregovora sa EU, išlo na štetu građana a ne političkih lidera koji blokiraju taj proces.

Utisak je da je zasad ključna poruka da ne treba izgubiti previše vremena u čekanju na Ivanova, ali da treba delovati u skladu sa Ustavom kako bi bili formirani parlamentarna većina i vlada.

(DW)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …