Home / AKTUELNO / POČEO UDAR NA „SVETSKU VLADU IZ SENKE“: Trampovi republikanci, Rusija i Istočna Evropa prave front protiv Soroša

POČEO UDAR NA „SVETSKU VLADU IZ SENKE“: Trampovi republikanci, Rusija i Istočna Evropa prave front protiv Soroša

Grupa republikanaca u američkom Kongresu pridružila se političarima iz istočne Evrope koje podržava Rusija u cilju da se zaustavi zajednički neprijatelj milijarder i filantrop Džordž Soroš, piše danas Politiko.

soros

Konzervativni poslanici na čelu s Krisom Smitom i Majklom Lijem potpisali su više pisama u kojima optužuju Soroša da koristi donacije da svoje liberalne ideje unese u evropsku politiku.

U pismu 14. marta državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu, Li i drugi senatori su naveli da Sorošev Fond za otvoreno društvo pokušava da „progura progresivan program i okrepi političku levicu“, za šta ga takođe optužuje i Moskva.

Soroš, koji je preživeo nacističku okupaciju u rodnoj Mađarskoj i pobegao iz nje posle Drugog svetskog rata kada je ta zemlja bila pod kontrolom Sovjetskog Saveza, dugo je neomiljen u Kremlju koji njegove projekte pomoći organizacijama civilnog društva u državama koje su bile pod sovjetskim uticajem vidi kao plan za postavljenje prozapadnih vlada, navodi Politiko.

 

Republikanci su Soroša dugo smatrali smrtnim neprijateljem na domaćem terenu pošto je desetine milione dolara dao demokratskim kandidatima, ali su na međunarodnoj sceni njihovi ciljevi bili slični.

Soroševi napori za jačanje demokratije i iskorenjivanje korupcije u zemljama bivšeg istočnog bloka poklapao se s tradicionalnim ciljevima republikanske spoljne politike.

Stvari su međutim počele da se menjaju posle iznenađujuće pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima posle kompanije u kojoj je naglasak bio na nacionalističkim temama.

Nacionalistički političari nekolicine zemalja istočne Evrope su postali sve agresivniji u traženju međunarodne podrške u svojim napadima na Soroša, i izgleda da su našli neke saveznike među republikancima.

Poseban fokus pisma Lija i njegovih kolega je bio Sorošev fond u Makedoniji i u manjoj meri na susednoj Albaniji.

Pismo u kojem republikanci traže od Stejt departmana i drugih službi podatke o američkoj finansijskoj pomoći Soroševim organizacijama na Balkanu, usledilo je posle lobiranja desničarske makedonske partije VMRO DPMNE koja se bori da nekako zadrži vlast.

Predsednik Fonda za otvoreno društvo Kris Stoun rekao je da autokratski režimi vide Trampov uspon kao blanko podršku za otpor reformama.

„Autoritarni političari, koji se danas označavaju kao ,liberali’, dugo su se protivili Džordžu Sorošu i njegovoj viziji otvorenog društva, ali su ohrabreni Trampovom pobedom da idu još dalje“, rekao je Stoun za Politiko.

Napori grupe republikanaca protiv Soroša u Makedoniji zasad nisu dali neke rezultate, ali angažovanje nekoliko istaknutih konzervativaca, poput senatora Teda Kruza, uzbunilo je neke u američkoj diplomatskoj zajednici koja strahuje da Moskva dođe do uticaja u Kongresu, navodi Politiko.

Rusija pokušava da iskoristi krizu u Makedoniji da poseje nepoverenje u SAD i privuče u svoju orbitu desničarske partije, kažu analitičari iz regiona koji takođe navode da zabrinutost pojedinih republikanaca da SAD podstiče političke nerede i urušavanje nacionalnog suvereniteta, ide na ruku propagandi iz Moskve.

Makedonski političari desnice i njima bliska grupa „Stop operaciji Soroš“ negiraju ruske veze, ali priznaju da je Moskva zainteresovana za situaciju.

Jedan od osnivača „Stop operaciji Soroš“ Cvetin Ćilimanov primetio je vojsku botova i trolova koji pišu o masovnim demonstracijama protiv Soroša koje se zapravo nikada nisu dogodile.

„Nisam naivan“, rekao je Ćilimanov koji je dao nekoliko intervjua za ruske medije RT i Sputnjik.

Politiko navodi da je mala i etnički raznovrsna Makedonija postala novi front za igre geostrateških sila u američkom Kongresu kada je član VMRO DPMNE Vladimir Gjorcev skrenuo pažnju kongresmenu Smitu na Soroša.

Gjorcev i Smit su se upoznali kroz saradnju u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i spajaju ih tradicionalne vrednosti, poput protivljenja gej brakovima i abortusu.

Portal navodi da su žalbe republikanaca upućene Stejt departmanu i drugim službama izgleda izvučene iz dokumenta koji je pripremila organizacija „Stop operaciji Soroš“ i poslala ga članovima Kongresa u januaru.

Dokument sadrži više neuverljivih tvrdnji, poput da USAID i Soroš ciljaju na „potpunu kontrolu nad medijima s krajnjim ciljem da se uspostavi potpuna kontrola nad zemljom u Soroševu ličnu korist i sprovođenje radikalnih politika“.

Prema Stejt departmentu, USAID je u prethodnih 15 godina dao tri donacije Fondu za otvoreno društvo u Makedoniji, pre svega za programe obrazovanja koji uključuju romsko stanovništvo. Direktor USAID-a za Makedoniju Džim Stajn rekao je da je ta američka služba za Fond za otvoreno društvo u Makedoniji dala osam odsto ukupne pomoći.

Stejt departman je u pismu republikancima 9. februara odbacio optužbe i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja političke klime u Makedoniji.

Politiko navodi da je VRMO DPMNE zvanično prozapadna partija ali da je njen lider Nikola Gruevski pozdravio rusku podršku dok se, prema njemu, SAD priklanjaju levoj opoziciji. On se 1. februara sastao s ruskim ambasadorom koji je rekao da neko „širi nestabilnost i neizvesnost“, što je verovatno referenca na Soroša.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je sutradan izdalo saopštenje u kojem izražava zabrinutost zbog „nastavka stranog uticaja u Makedoniji pod pseudodemokratskim sloganima“ i izrazilo podršku VMRO DPMNE.

Organizaciju „Stop operaciji Soroš“ su osnovali Ćilimanov i dva desničara iz medija. Ćilimanov je bio član VMRO DPMNE do 1999. Neko vreme je bio dopisnik iz Vašingtona, a sada je urednik engleskog servisa u državnoj novinskoj agencija MIA.

Pokret protiv Soroša već postoji izvan Makedonije. Mađarski premijer Viktor Orban je u televizijskom obraćanju u februaru okrivio Soroša za mešanje u unutrašnju politiku.

„Veliki predatori plivaju u ovim vodama. To je prekogranično carstvo Džordža Soroša sa tonama novca i međunarodnom teškom artiljerijom. Izaziva probleme… pokušavaju da tajno i stranim novcem utiču na mađarsku politiku“, rekao je Orban.

Prošlog vikenda su se desničari okupili u Budimpešti da otvore svoju organizaciju „Stop operaciji Soroš“. Na skupu su bili Nik Griuin, bivši lider Britanske nacionalne partije, koji je rekao da je sada na Rusiji red da vodi svet, makedonski novinar Ljupčo Zlatev i nekoliko mađarskih političara s krajnje desnice koji naginju Rusiji.

(Beta,Politiko)

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike …