Home / TEMA DANA / Šta se krije iza gradnje auto-puta od milijardu evra, koji povezuje Prištinu sa centrom Srbije?!

Šta se krije iza gradnje auto-puta od milijardu evra, koji povezuje Prištinu sa centrom Srbije?!

pro ruske trupe tenkovi dnjeck ukrajina

Auto-put od Niša do Prištine povezaće 100.000 građana Topličkog okruga, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

“Auto-put od Niša preko Merdara do Prištine, koji će Srbija da gradi zajedno sa EU, povezaće oko 100.000 građana Topličkog okruga sa najznačajnijom saobraćajnicom u Srbiji Koridorom 10”, izjavila je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je rekla da je predviđeno da trasa novog auto-puta ide od Niša preko Merošine, a onda preko Prokuplja i Kuršumlije do Merdara, pa preko Podujeva do Prištine.

“Ovaj auto-put dug 77 kilometara koštaće 800 miliona evra i gradiće ga naše firme i naši radnici, a projekat će dodatno doprineti ekonomskom razvoju Topličkog okruga. Srbija će ovim dobiti i izlaz na još jednu luku u Jadranu Drač.

Što je još važnije, ovaj auto-put će povezati i Srbe sa Kosova i Metohije sa Beogradom i Nišom, do koga će moći da stignu za nešto više od pola sata”, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica vlade je podsetila da je izgradnja ovog autoputa predlog premijera Aleksandra Vučića, te da je postala deo Berlinskog procesa, a sa EU se već radi projektno-tehnička dokumentacija, koja bi trebalo da bude gotova ove godine.

“Politički gledano, ovo je prvi projekat na kome bi Srbi i Albanci trebalo da rade zajedno. Auto-put od Niša do Prištine pokazaće da nema boljeg načina za saradnju i očuvanje stabilnosti od infrastrukture. Svima je dosta sukoba, moramo zajedno da živimo i radimo”, rekla je Mihajlović za nišku TV Belami.

Govoreći o jednom od najznačajnijih projekata za Niš, izmeštanju pruge iz centra grada i gradnji obilazne pruge oko Niša, Mihajlovićeva je istakla da se na tome uveliko radi, da je procenjena vrednost radova 87 miliona evra, kao i da je urađen idejni projekat.

Ona je najavila i da, nakon završetka treće deonice pruge na Koridoru 10 u maju, od letnje sezone ponovo kreću vozovi za Sofiju i Solun. Mihajlović je najavila i nova ulaganja u niški aerodrom od pet miliona evra i dodala da ove godine očekuje 200.000 putnika na ovom aerodromu.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …