Home / AKTUELNO / SAD odbacile plan dvostrukog zamrzavanja za Severnu Koreju koji su predložile Rusija i Kina..

SAD odbacile plan dvostrukog zamrzavanja za Severnu Koreju koji su predložile Rusija i Kina..

Sjedinjene Države odbacuju plan „dvostrukog zamrzavanja“ sa Severnom Korejom, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson.

„Cilj pregovora, ako i kada dođemo do toga, jeste potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija Sjeverne Koreje. Sve zemlje imaju ovaj zajednički cilj“, rekao je on govorei na konferenciji u Vankuveru o Severnoj Koreji.

Prema njegovim rečima, plan „dvostrukog zamrzavanja“ legitimne vojne vežbe postavlja na isti nivo sa protivzakonitim postupcima Severne Koreje.

Plan „dvostrukog zamrzavanja“ predložile su Rusija i Kina, a
predviđa da Severna Koreja zaustavi sve nuklearne probe i lansiranja balističkih raketa, a da SAD i Južna Koreja prekinu velike vojne vežbe koje Pjongjang stalno koristi kao izgovor za raketne probe.

„Kampanja pritiska će se nastaviti sve dok Pjongjang ne preduzme odlučne korake za denuklearizaciju“, rekao je Tilerson i dodao da je to „strategija koja zahteva strpljenje“.

„Moramo da insistiramo na punom izvršenju sankcija Saveta bezbjednosti UN, jer je to slovo zakona. Posebno podstičemo Kinu i Rusiju u tom pitanju“, istakao je Tilerson.

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …