Home / U FOKUSU / SPREMA SE NEŠTO KRUPNO: Amerikanci dovlače na sever Sirije 100 aviona, 300 tenkova, 600 oklopnih vozila!

SPREMA SE NEŠTO KRUPNO: Amerikanci dovlače na sever Sirije 100 aviona, 300 tenkova, 600 oklopnih vozila!

Pentagon završava izgradnju nove avio-baze u Siriji, koja će štititi teritorije koje se nalaze pod kontrolom „Koalicije za borbu protiv ID“ koju predvodi SAD, a čiju politiku na terenu, za sada, sprovode pretežno kurdske snage pod komandom tzv. „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF), preneli su arapski mediji.

Tajni vojni aerodrom koji je izgrađen nekde na severoistoku Sirije ima kapacitet opsluživanja 100 aviona, tvrdi libanski dnevni list Adijar, koji je prvi objavio ove informacije.

List navodi da je teritorija koju aerodrom operativno pokriva čak pet puta veća od Libana.

Osim toga, bliskoistočni i turski mediji objavili su danas informacije o novim američkim isporukama oružja na sever Sirije. Prema ovim navodima, u proteklih nekoliko dana na sever Sirije dovezeno je oko 300 tenkova, više od 600 oklopnih transportera, velike količine protivtenkovskih sistema, ručnog naoružanja i municije, kao i vojne opreme, a ojavili su se i navodi da je dopremljena i nova količina prenosnih protivavionskih sistema, takozvanih MANPAD-ova.

Libanski mediji pre nekoliko dana izvestili su i o izgradnji američke protivraketne baze, koja bi trebalo da štiti teritoriju od eventualnih raketnih napada.

Prošle nedelje američka komanda „koalicije“, izvestila je o formiranju „Pograničnih snaga bezbednosti“ koju će činiti 30.000 boraca čiju preobuku upravo vrše američki instruktori.

Moskva, Damask i Ankara oštro su osudili ovu najavu američkih snaga.

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …