Home / AKTUELNO / SAD PREKINULE ODNOSE SA SZO

SAD PREKINULE ODNOSE SA SZO

VAŠINGTON potpuno prekida odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pošto je njeno rukovodstvo odbilo da sprovede reforme na kojima su američke vlasti insistirale.

Ovo je najavio Donald Tramp, a njegov govor je emitovan preko veb-sajta Bele kuće.

SAD su poslednjih godina SZO davale oko 450 miliona dolara godišnje, a Tramp je naglasio da će njegova administracija ta sredstva preusmeriti „za druge hitne i važne zdravstvene potrebe u svetu“.

Ponovio je da Kina u potpunosti kontroliše SZO“ i da vrh organizacije i zvanični Peking nisu preduzeli sve potrebne mere u vezi povodom širenja novog koronavirusa.

Tramp je istovremeno naložio svojoj administraciji da započne demontažu svega što Hongkongu obezbeđuje poseban tretman u odnosima sa SAD.

Američki lider je ocenio da je Kina promenila formulu „jedna zemlja – dva sistema“ u „jedna zemlja – jedan sistem“.

Objavio je da će Amerikancima biti preporučeno da ne putuju u Hongkong – da ih kineske tajne službe ne bi pratile i prisluškivale.

Dodao je: „Sjedinjene Države preduzeće i neophodne korake za uvođenje sankcija kineskim i hongkonškim zvaničnicima koji su direktno ili indirektno uključeni u podrivanje autonomije i slobode Hongkonga“.

Check Also

POČEO NOVI RAT! POGINULO OKO 100 VOJNIKA, MEĐU NJIMA I GENERALI I PUKOVNICI! (VIDEO)

„Major-general Polad Gašimov i pukovnik Ilgar Mirzojev poginuli su herojski u borbama“, rekao je Velijev.  …