Home / TEMA DANA / OSTATKE DVOGLAVOG TELETA ČUVAJU KAO OPOMENU: NA JUGU SRBIJE SE RAĐAJU DEFORMISANE ŽIVOTINJE- VETERINAR TVRDI DA ZNA ZAŠTO

OSTATKE DVOGLAVOG TELETA ČUVAJU KAO OPOMENU: NA JUGU SRBIJE SE RAĐAJU DEFORMISANE ŽIVOTINJE- VETERINAR TVRDI DA ZNA ZAŠTO

Šok i neverica zavladali su nadomak Bujanovca kada je utvrđeno da tele, koje je živelo svega pet minuta, ima dve identične glave. Dvoglavo tele je misterija koja i danas plaši ljude ovog kraja.

Ostaci dvoglave životinje čuvaju u formalinu u bujanovačkoj Veterinarskoj stanici kao neka vrsta opomene. U ovoj stanici kažu da ne treba da se zaboravi koliko je bombardovanje Srbije naudilo ljudima i životinjskom svetu.

Vreme je pokazalo da je rođenje dvoglavog teleta u kraju koji je bombardovan osiromašenim uranijumom, bio samo početak sve češće pojave dotad neviđenih anomalija kod životinja.

Albanska porodica iz Trnovca, u čijoj se štali tele otelilo, teško je sve podnela. Bili su uplašeni i užasnuti. Od straha su prestali da čuvaju ne samo stoku, već bilo kakve životinje. Pričalo se čak da su verovali kako je dvoglavo tele opomena da ne treba više da se bave stočarstvom, pišu „Novosti“.

I dok su jedni tražili objašnjenje u „porodičnom prokletstvu“, drugi su se okrenuli stručnim objašnjenjima i nauci. Raspredale su se razne priče, a onda su usledili i drugi jezivi slučajevi koji su, sa jedne strane olakšali stočarima u Velikom Trnovcu, ali sa druge strane zabrinuli odgajivače životinja.

Sve učestalije pojave deformiteta kod tek rođenih životinja mnogi misle da su dokaz stručnjacima da se posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom odražavaju i na životinje.

– U pitanju su genetske malformacije, jer se rađaju životinje bez kičmene moždine, sa dve glave, sa više nogu nego što ih je priroda obdarila, sa nesraslim trbuhom iz koga vire unutrašnji organi ili tako deformisanim telom da ne liči ni na šta – objašnjava veterinar Miodrag Milković.

Rađaju se životinje bez kičmene moždine, sa otvorenim trbuhom i više od četiri noge.

On naglašava da se genetske malformacije najčešće javljaju kao posledica dejstva osiromašenog uranijuma. Postoje i drugi uticaji, javljale su se malformacije i pre bombardovanja ali se njihov broj nakon bombardovanja znatno povećao.

– Deformiteti se najčešće javljaju kod životinja koji imaju brži stepen razvoja, kod svinja, ovaca, goveda – ako računamo domaće životinje, pojašnjava Milković.

Rezultati istraživanja zašto se to dešava nikada nisu objavljeni.

Bujanovačka Veterinarska stanica je učestvovala i u istraživanju o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom po životinje koje su pokrenuli Institut Vinča i Veterinarski fakultet, ali rezultati tog istraživanja, prema rečima dr Milkovića nikada nisu objavljeni niti njima saopšteni, iako su uzorci uzeti još 2003. godine.

Osim nesvakidašnjih prinova koje su stočare izbezumljivale od straha, statistički je povećan i broj pobačaja kod stoke, a drastično je porastao broj sterilnih domaćih životinja. Na krajnjem jugu Srbije osiromašenim uranijumom bombardovana su mesta Bratoselce, Borovac, Reljan i Novo Selo.

Pogledajte video:

Check Also

KARAGANOV: „RUSIJA MORA ŽESTOKO DA UZVRAĆA UDARCE I DA PRESTANE DA VODI ODBRAMBENE BITKE“

Autor: Sergej KARAGANOV (počasni predsednik prezidijuma Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku) DUGO sam se dvoumio da …