Home / AKTUELNO / SADA JE SVE SUMNJIVO- NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: POSLE ODLASKA AMFILOHIJA I IRINEJA, PAPA MOŽE U SRBIJU..

SADA JE SVE SUMNJIVO- NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: POSLE ODLASKA AMFILOHIJA I IRINEJA, PAPA MOŽE U SRBIJU..

Hrvatski mediji pišu da će “patrijarh Irinej će Hrvatima ostati najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca”, ali i da Irinejeva smrt otvara vrata papi Franji ka Srbiji.

“Sada su papi otvorena vrata u Srbiju”, bio jedan od neformalnih komentara na vest o smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, koji se mogao čuti u katoličkim krugovima u Zagrebu, a koji se nije toliko odnosio na samu osobu Irineja, koliko na politiku vrha Srpske pravoslavne crkve, koju su kreirali i personalizovali upravo on i mitropolit crnogorski Amfilohije, koji je prošlog meseca preminuo od koronavirusa, a na njegovoj se sahrani zarazio i patrijarh Irinej, piše Večernji list.

Politika dvojca Irinej – Amfilohije i radikalnog krila SPC-a svih je deset godina njegovog vođenja Srpske pravoslavne crkve bila antikatolička, antipapinska i antihrvatska pa i antimuslimanska, navodi se dalje u tekstu.

“Ostaće upamćen po blokiranju procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca”

Večernji list ističe da će patrijarh Irinej Hrvatima ostati “najviše u pamćenju zbog blokiranja procesa kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca”.

Prema pisanju hrvatskih medija, patrijarh je navodno napisao dva pisma papi Franji o kardinalu Stepincu kao “ustaškom vikaru”, te je papa odlučio da prolongira okončanje kanonizacije.

“Franja je formirao mešovito katoličko-pravoslavnu komisiju, u kojoj SPC i srpski istoričari nisu uspeli da dokažu teze o Stepincu kao zločincu. Ni uprkos tome, kanonizacija Stepinca nije okončana”, navodi se u tekstu. “Veruje se da je papa Franja brojnim ustupcima pravoslavnoj strani želeo da uspostavi dobre odnose s Moskvom, ali i sa samim Beogradom.”

(Večernji list, Nova.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …