Home / AKTUELNO / ŠAMARČINA: Pogledajte šta je Međunarodni sud pravde tražio od BiH!

ŠAMARČINA: Pogledajte šta je Međunarodni sud pravde tražio od BiH!

hag

 

Nema većeg šamara jednoj zemlji od toga da Međunarodni sud pravde pismima traži pojedinačno iznošenje stavova članova Predsedništva BiH.

To je rekao hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, povodom zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

– Osećam da će tražiti da se svaki član izjasni o reviziji. Nema većeg šamara jednoj zemlji od toga da na taj način moramo iznositi svoje stavove, uz svo poštovanje Sudu. Videćemo kakav će biti odgovor.

Ne smemo napraviti grešku jer ova greška dovela je do toga da koalicioni partneri kažu da imamo tehničku vladu. Insistiraću da BiH govori jednim glasom – istakao je Čović, preneli su mediji u BiH.

Najavio je da će on biti uzdržan kada je u pitanju revizija tužbe BiH protiv Srbije, te da očekuje da Predsedništvo govori jednim glasom.

Nada se da će uspeti da iz Predsedništva BiH Međunarodnom sudu ode jedinstvena poruka.

On, dodao je, dovesti u pitanje funkcionisanje Predsedništva, tačnije da je njegovo mišljenje da se mora ići jednistvenim stavom.

Rekao je da su pisma za članove Predsedništva već stigla u Ministarstvo spoljnih poslova BiH, te da će verovatno danas ili sutra biti prosleđena u Predsedništvo.

Čović je tokom druženja sa novinarima rekao da ga brine to što niko ne traži kvalitetno rešenje kako se okrenuti boljim temama, a mišljenja je da je izvršna vlast na entitetskom i državnom nivou zarobljena političkim tenzijama.

– Došli smo u poziciju da ponovo otvaramo pitanje kuda ide BiH – naveo je hrvatski član Predsedništva BiH.

Čović veruje da nema drugog rešenja već da se odmah krene zajedno raditi.

– Ne sme se desiti da u Predsedništvu BiH donosimo odluke bez konsenzusa. Federika Mogerini dolazi u BiH i mi moramo dati uverenje da smo opredeljeni da stignemo do kandidatskog statusa u EU.

Insistiraću na tome da s kolegama iz Predsedništva stavimo političke igre po strani. Minimum je izborno zakonodavstvo koje moramo pripremiti za iduću godinu. Treba se fokusirati na sprovođenje agende – izjavio je Čović izrazivši optimizam.

Čović je primetio da se u BiH ne mogu dogovoriti tri čoveka, a hoćemo, kazao je, mehanizam koordinacije.

– Mehanizam koordinacije ne funkcioniše, a i kako da funkcioniše kada ne funkcioniše Predsedništvo BiH. Tri čoveka se ne mogu dogovoriti u BiH. Zabrinut sam jer se BiH gradi na mnogo lošim procenama od toga da je stanje u zemlji kao pred početak rata – kazao je Čović.

Za Čovića revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije nije sporna i ne želi, dodaje, da spekuliše s osećanjima žrtava.

Međutim, dodao je da je legalista i da zato insistira na tome da se poštuju odluke institucije i kad je reč o Haškom tribunalu.

Čović je kazao da na sednici Predsedništva BiH o reviziji nisu želeli da donesu odluku preglasavanjem, a da pismo Međunarodnog suda pravde upućeno iz Haga i inisistiranje da ono dođe diplomatskom poštom govori o institucijama BiH i nepoverenju u Ambasadu BiH u Holandiji.

Na pitanje novinara smatra li da je revizija presude političko ili pravno pitanje, odgovorio je: „I jedno i drugo“.

– Sud u Hagu definitivno neće reći ni da ni ne jer to je početak kraja sistema – istakao je i ponovio da nije bitno pitanje revizije već pitanje funkcionisanja države

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …