Home / AKTUELNO / „Sankcije Rusiji bi za Srbiju značile minus od milijardu evra!“

„Sankcije Rusiji bi za Srbiju značile minus od milijardu evra!“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija ima prijatelje i u Evropskoj uniji i u Ruskoj Federaciji i izrazio nadu da će Srbija moći da nastavi proces pridruženja EU, čak i ako ne bude sa Briselom u potpunosti uskladila spoljnu politiku prema Rusiji.

nikolic 1

„I jedni i drugi su nam prijatelji i jedni i drugi su nam potrebni“, kazao je Nikolić u intervjuu za Glas Amerike, neposredno nakon što se obratio Generalnoj Skupštini UN, govoreći o izazovima sa kojima se Srbija trenutno suočava, kao i nameri Beograda da doprinese uklanjanju svih izvora nestabilnosti u svetu.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Nikolić je ocenio da je pozicija između suprotstavljenih politika zapada i EU sa jedne i Rusije sa druge strane – kompleksna.

On je objasnio da je stav Beograda u odnosu na krizu u Ukrajini u jednom delu na istoji liniji sa stavovima SAD i EU – Srbija, kako je rekao, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Predsednik Srbije međutim, podseća da je sa Rusijom u saglasju povodom pitanja Kosova, koje on vidi kao pitanje teritorijalnog intergriteta i suvereniteta Srbije.

Prema rečima Nikolića, cena sankcija Rusiji bi za ekonomski već veoma opterećenu Srbiju značila minus od 600 miliona do milijardu evra.

Predsednik Srbije govorio je i o prilično lošim ekonomskim prilikama u Srbiji.

On je najavio da će Srbija u naredne dve godine, da bi se ekonomski oporavila, morati da prođe kroz izuzetno bolne reforme i mere štednje, posebno ističući obaveze smanjenja javne potrošnje i razvoja malih i srednjih preduzeća.

Nikolić je podsetio da je u govoru na 69. zasedanju Generalne Skupštine podvukao spremnost Srbije da doprinese rešavanju gorućih pitanja – klimatskih promena, globalne bezbednosti i zaraza velikih razmera.

(Tanjug)

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …