Home / AKTUELNO / SAVO NUDI PLATU OD 100.000, ALI RETKO KO HOĆE DA RADI- BERBA POČINJE USKORO, A RUMUNI SPREČENI DA DOĐU!

SAVO NUDI PLATU OD 100.000, ALI RETKO KO HOĆE DA RADI- BERBA POČINJE USKORO, A RUMUNI SPREČENI DA DOĐU!

Sezona berbe malina počinje za manje od mesec dana, a osim roda i plasmana poljoprivrednike brinu sezonski radnici koje ne mogu da pronađu.

Savo Dobrosavljević iz sela Vučkovica do sada je radnike dovozio iz Rumunije, ali usled epidemije korona virusa sada za svakog mora da plaća testove što mu se ne isplati. Ovog leta će njegove malinjake osim članova porodice, posle dužeg vremena da beru i radnici iz Srbije, koje je jedva našao iako su dnevnice odlične i za malo više od mesec dana mogu da zarade 100.000 dinara.

– Sve će biti teže i teže naći dobre i kvalitetne berače. Više nije kao nekad kad su se ljudi utrkivali da dođu i zarade odlične plate u malinjacima. Moje maline su 12 godina brali radnici iz Rumunije koji su odlični i pošteno zarade svaki dinar. Međutim, ove godine testovi su preskupi, nisam imao nikakvu računicu kada bih sve to plaćao. Našao sam ekipu iz Grdelice koja uskoro dolazi, dnevnica im je 25 evra i dobijaju još pet evra za hranu, pošto su tražili da sami sebi spremaju obroke – izjavio je Dobrosavljević.

Rod u malinjacima zbog mraza manji za oko 50 odsto

Ovaj voćar pod zasadima maline ima površinu oko hektar i po, a sorte su vilamet i miker. Vremenska klackalica uticala je na količinu roda, ali kako kaže Savo ne toliko i na kvalitet.

– Prošle godine prinosi su bili oko 20 tona, sada će to biti oko 30 odsto manje konkretno u mojim malinjacima, ali u razgovoru sa kolegama shvatio sam da šteta ove godine ide čak i do 50 odsto. Prvo je malinu ubio mraz, a onda i druge vremenske nepogode. Ono što je ostalo je zadovoljavajućeg kvaliteta, očekujemo krupne i ukusne plodove – kaže Savo.

O ceni je još rano pričati, najavljuju oko 300 dinara po kilogramu, ali sve je neizvesno dok ne počne berba. Tada će malinari tačno znati koliko sav njihov uložen trud košta po kilogramu.

– Ukoliko bi cena dostigla visinu prošlogodišnje i bila negde oko 250 dinara, ja bih bio zadovoljan – zaključio je malinar iz Dragačeva.

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …