Home / AKTUELNO / „SEČA“ OPOZICIONIH VOĐA I STRANAKA U SRBIJI- Beli lidere zavio u crno, SPREMA SE ČISTKA u opoziciji!

„SEČA“ OPOZICIONIH VOĐA I STRANAKA U SRBIJI- Beli lidere zavio u crno, SPREMA SE ČISTKA u opoziciji!

500

Glasanje za predsednika može da dovede do „seče“ opozicionih vođa i stranaka u nastajanju. Politički bankrot Radulovića, loš start Jeremića, uzdrmani Šešelj i Čanak

OVI predsednički izbori mogli bi da budu svojevrsno „čistilište“ za lidere na opozicionoj sceni u Srbiji.

Naime, dok je Saša Janković stekao kapital uz koji bi mogao da preraste u vođu opozicije, te šanse znatno su se smanjile za Vuka Jeremića, koji je u trku ušao kao jedan od favorita, a na cilj stigao četvrtoplasirani, iza tek rođene političke zvezde Luke Maksimovića, sa nešto više od 5,5 odsto glasova.

Ozbiljno su uzdrmane i pozicije lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je zauzeo peto mesto i praktično pao ispod cenzusa, sa oko 4,5 odsto. A čelnicima LSV i „Dosta je bilo“, Nenadu Čanku i Saši Raduloviću, preti opasnost da ostanu bez ikakvog uticaja na političkoj sceni.

Ni Boško Obradović, lider Dveri, sa nešto više od dva odsto podrške, nije slavnije prošao na predsedničkim izborima.

Dragoljub Anđelković, politički analitičar, smatra da, kao što se na izborima 2014. dogodila seča opozicionih partija, to će se sada ponoviti, ali kada je reč o liderima i strankama u nastajanju:

– Radulović je bukvalno politički bankrotirao. Jeremić, koji je imao velike ambicije za povratak u političku arenu, osvojio je skoro duplo manje od Maksimovića.

Beli je očigledno najviše uzeo antisistemske birače, i to iz rezervoara glasova koji su ranije odlazili Šešelju.

Čak i Janković, koji je ostvario dobar rezultat, to je učinio jer je iza sebe imao tuđu vojsku – demokrata.

Anđelković kaže da šef DS Dragan Šutanovac sigurno nije spreman da se potpuno povuče i sve zasluge prepusti Jankoviću i da to može biti uvod u sukob između njih dvojice.

Za Anđelkovića je i Beli „zvezda trenutka“, koji bi mogao izborni uspeh da iskoristi da napravi partiju, koju bi, kao „franšizu“ prepustio nekom drugom.

Međutim, Vladimir Pejić, iz agencije „Faktor plus“, smatra da je Beli „okrnjio“ sve opozicione kandidate, a da je najviše, možda i trećinu podrške uzeo Raduloviću, a najmanje Jankoviću.

Po Pejićevom mišljenju, Jeremićeva greška bila je ta što nije imao fokus na određenu ciljnu grupu birača, već je iz svake hteo da pridobije glasove, pa nije dobacio do onoga što je bilo realno.

VOJVODA ĆUTI DO ČETVRTKA

LIDER radikala Vojislav Šešelj, koji nije izašao pred novinare u izbornoj noći, za „Novosti“ kaže da će o budućim političkim planovima i izbornim rezultatima sve reći u četvrtak, u sedištu stranke.

Obradović lošiji rezultat nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima „pravda“ činjenicom da je tada išao zajedno sa DSS:

– Kad bi se sabrali moji i glasovi Aleksandra Popovića, došli bismo na prošlogodišnji skor. Glavnom odboru partije podneću izveštaj i staviti i sebe i funkciju na raspolaganje. (S. J. M.)

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …