Home / AKTUELNO / SITUACIJA U MAKEDONIJI PODSEĆA NA 2001-vu: Šiptari spremaju rat, napašće kao u Kumanovu 2015-te!

SITUACIJA U MAKEDONIJI PODSEĆA NA 2001-vu: Šiptari spremaju rat, napašće kao u Kumanovu 2015-te!

Situacija u susednoj zemlji podseća na 2001, kad su albanski teroristi započeli krvavi sukob protiv makedonskih snaga bezbednosti, tvrde analitičari. Oni upozoravaju na mogući napad kao u Kumanovu 2015

siptari- albanci- kosovo- specijalci- policija

Šiptari se spremaju za rat u Makedoniji, upozoravaju stručnjaci.

Oni navode da se u zemlji događa sve više incidenata iza kojih stoje Albanci i da situacija podseća na 2001, kad su šiptarski teroristi započeli krvavi sukob protiv makedonskih snaga bezbednosti.

Od Albanaca je zaista moguće očekivati sve i svašta. Očigledno je da oni neće odstupiti od plana o formiranju „velike Albanije“
Poziv na mobilizaciju

Politikolog iz Skoplja Natalija Ivčeva ističe da su Albanci spremni na sve ukoliko ne uspeju da formiraju vladu sa Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Ona podseća da je i 2001. sukob, koji je trajao od januara do novembra, izbio posle dugotrajnih tenzija, ali bez najave.
– Od njih je zaista moguće očekivati sve i svašta.

Očigledno je da oni neće odstupiti od plana o formiranju „velike Albanije“ i da će tu svoju zamisao pokušati da isteraju do kraja. Albanci su ucenili Makedoniju takozvanom Tiranskom platformom i, što više vreme odmiče, postaju sve nervozniji – kaže Ivčeva za ruski portal „Sputnjik“.

Prema njenim rečima, SDSM i tri albanske partije – Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija, Besa Bilala Kasamija i Alijansa za Albance Zijadina Sele – više od nedelju dana ne mogu da izaberu ni predsednika parlamenta, a kamoli vladu, što ih čini naročito besnima.

– Poslanici iz albanskih redova polako počinju da gube kontrolu. Najdalje je otišao Sela, koji je za govornicom Sobranja optužio Makedonce da gaje genocidne tendencije prema Albancima i da žele da proteraju Albance iz Makedonije. To samo dodatno doliva ulje na vatru – navodi Ivčeva.

Sa njom je saglasan i direktor Centra za istraživanje i analitiku u Skoplju Aleksandar Mitovski. On ne isključuje mogućnost da se ponovi kumanovski scenario iz maja 2015.

Tada su teroristi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) upali u Kumanovo i napali makedonske snage bezbednosti. Borbe su trajale skoro pet dana, a za to vreme ubijeno je osam makedonskih policajaca, dok je 37 ranjeno.

– Oštre reči albanskih poslanika za govornicom Sobranja upućene su pre svega albanskoj populaciji. Verujem da one imaju ulogu da animiraju upravo albansku zajednicu i mobilišu je – smatra Mitovski i ističe da bi sada napad kao u Kumanovu 2015. lako prerastao u sukob širih razmera.

Tome u prilog idu i izjave Alija Ahmetija, lidera najveće albanske partije u Makedoniji DUI, koji je još početkom marta najavio „plan B“ ukoliko ne bude formirana šiptarska vlada.

Izvori iz bezbednosnih struktura tada su upozorili na mogući kumanovski scenario, budući da je Ahmeti bio osnivač OVK i vrhovni komandant njene frakcije u Makedoniji, Oslobodilačke narodne armije (ONA), koja je izazvala rat 2001.

Postavili zastavu Albanije

Da je situacija dovedena do usijanja, govore i sve češći incidenti, iza kojih stoje Šiptari. Poslednji u nizu dogodio se upravo u Kumanovu.
Sa jarbola na centralnom kumanovskom trgu u subotu je skinuta makedonska zastava i umesto nje postavljena albanska.

Gruevski: Novi izbori

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski, čija je stranka VMRO-DPMNE dobila najveći broj glasova na decembarskim izborima, ne odustaje od zahteva za organizovanje novih izbora.

– Jedini izlaz iz sadašnje krize jesu novi, vanredni parlamentarni izbori. Neka Zaev i njegovi partneri iznesu šta tačno piše u „Tiranskoj platformi“ i nek daju narodu da sam odluči o tome – naveo je Gruevski.

Makedonci, koji su bili šokirani kad su umesto svoje videli da se vijori zastava druge zemlje, brzo su reagovali i vratili makedonsko obeležje na jarbol.
Policija je kasnije uhapsila dvojicu šiptarskih mladića od 17 i 21 godinu iz sela Slupčane, koje se nalazi 12 kilometara od Kumanova.

Kad su im policajci zakucali na vrata, Albanci su se opirali hapšenju, navodeći da nisu ništa pogrešno uradili.

Kako analitičari ocenjuju, za tako bahato ponašanje Albanci nalaze opravdanje u „Tiranskoj platformi“, odnosno skupu šiptarskih ucena, koje je Zaev prihvatio da bi se dokopao premijerske fotelje.

– Uslovi koje su Albanci postavili Zaevu, a koji su napisani u Tirani, osim izjednačavanja albanskog sa makedonskim jezikom podrazumevaju i promenu zastave, grba i himne.

Očigledno je da je to ovim mladićima iz Kumanova bilo dovoljno da pomisle da imaju pravo da makedonsku zastavu zamene albanskom – kažu analitičari.

(Tanjug)

Check Also

NIKOLA PILIĆ: NJIH NERVIRA ŠTO JE NOVAK 350 NEDELJA BROJ 1 NA SVETU- ŠTO JE PREŠAO NADALA I FEDERERA U SVIM SEGMENTIMA..

Nekadašnji trener Novaka Đokovića u mlađim danima Nikola Pilić osvrnuo se na aktuelnu situaciju u …