Home / AKTUELNO / Sećate se dece koja mučno kopaju u krvavim rudnicima zbog naše zabave? Posle tri meseca ispričana je surova istina (VIDEO)

Sećate se dece koja mučno kopaju u krvavim rudnicima zbog naše zabave? Posle tri meseca ispričana je surova istina (VIDEO)

dete

 U iskopavanju “konfliktnih minerala” i kobalta u Africi, uglavnom u Kongu, pored odraslih rade i deca, poneka stara samo četiri godine.

U reportaži koju je pre tri meseca objavio “Sky news” o osmogodišnjem dečaku Dorsenu, koji radi u rudniku da bi iskopao rudu potrebnu za pravljenje naših smartfonova, mogu se videti stravični uslovi u kojima rade mnoga deca kako bi zaradila bednih 10 evra dnevno.

Po kiši, u mulju i blatu, Dorsen je pod pretnjom batinama bio prisiljavan da tri sa jednog dela rudnika na drugi noseći pritom velike tovare i kopajući, ali njegova priča je samo jedna od mnogih sličnih.

– Kada radim ovde jako patim. Mama mi je već mrtva…a ja moram da radim po celo dan dok me glava jako boli. Kada se probudim ujutru strašno mi je jer znam da moram da se vratim ovde – ispričao je tada maleni dečak i objasnio da se deca uglavnom koriste i za dubinsko kopanje pri kojem ih vežu kanapima da bi visili dok kopaju u tunelima koji se često urušavaju, i to bez ikakve dodatne zaštite.

Rudnike su do 2012. godine u najvećem delu ove zemlje kontrolisale paravojne formacije, koje su zastrašivanjem, ubistvima i silovanjem terale muškarce, žene i decu na rad u neljudskim uslovima, a od profita su kupovali opremu i naoružanje. I dalje rudnike kontrolišu tamošnji moćnici i kriminalci, koji zarađuju bogatstva na tuđim mukama.

Sa sve većom potražnjom za litijumskim baterijama za automobile i mobilne telefone, Amerika i Kina su najviše od svih umešane u eksploataciju i trgovinu ovim rudama, koje zbog svog porekla imaju naziv i “konfliktni minerali”.

Ako naši snabdevači nisu u stanju ili ne žele da ispune naše standarde, prekidamo saradnju sa njima. Prošle godine smo tako prekinuli saradnju sa 22 lanca prodaje ruda – rekao je “Apple” za “Sky news”, dokazujući tako da velike svetske kompanije nije briga odakle im stiže roba, samo dok je dobra.

Sada, tri meseca kasnije, ista televizijska ekipa pronašla je Dorsena, koji još uvek radi sa rođacima u istom rudniku. Međutim, on i njegov rođak Ričard, dobili su šansu da pohađaju školu. Pogledate njihovu priču.

Inače, početkom februara u javnosti se pojavila vest o još jednoj neočekivanoj odluci američkog predsednika Donalda Trampa, koja bi, ukoliko bude potpisana, omogućila elektronskim kompanijama da otkupljuju konfliktne minerale bez ikakve odgovornosti.

Pogledajte video:(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …