Home / AKTUELNO / SEDAMDESET AMERIČKIH GENERALA APELUJE NA TRAMPA: NE U RAT S IRANOM! SPREMLJENO TAJNO ORUŽJE

SEDAMDESET AMERIČKIH GENERALA APELUJE NA TRAMPA: NE U RAT S IRANOM! SPREMLJENO TAJNO ORUŽJE

Sedamdeset bivših američkih vojnih zvaničnika objavilo je na analitičkom portalu „War on the Rocks“ pismo predsedniku Donaldu Trampu u kom ga mole da ne dopusti porast napetosti sa Iranom.

Vojni zvaničnici su naglasili da Tramp ima nadležnosti da smanji nivo napetosti na Bliskom istoku. Vojni konflikt sa Iranom će skupo koštati SAD, smatraju oni.

U saopštenju se navodi da Tramp treba da pokaže „državničku zrelost i mudrost“ kako bi se zaustavila eskalacija koja bi mogla loše da se odrazi na položaj zemlje.

Podsetimo, sinoć je predsednik SAD Donald Tramp odlučio da na Bliski istok pošalje oko 1.500 vojnika zbog napetosti sa Iranom. Trupe će biti raspoređene u narednim nedeljama i biće odbrambenog karaktera. Vojna misija će štititi ranije stacionirane američke vojnike na Bliskom istoku i osiguravati slobodu njihovog kretanja.

Podsetimo, SAD su 23. maja saopštile da su spremne za rat sa Iranom. Ipak, Tramp je nešto ranije priznao da ne želi da ratuje sa Iranom.

Tada su dve eskadrile američkih razarača uplovile u Persijski zaliv zbog zaoštravanja odnosa Vašingtona i Teherana. Pre toga, američka vojska u Iraku je podignuta u stanje visokog stepena pripravnosti zbog „potencijalne iranske agresije“.

SAD ŠALJE JOŠ DVA RATNA BRODA U ZALIV! -IRAN: Jedva čekamo da dođete! Želimo da isprobamo „tajno oružje“!

Iran može da potopi ratne brodove SAD uz pomoć „tajnog oružja“, izjavio je danas savetnik iranske Vojne komande, general Morteza Korbani.

„Amerika šalje dva ratna broda u region. Ako naprave i najmanju glupost, poslaćemo ih na dno mora, zajedno s posadama i avionima, uz pomoć dve rakete ili dva nova tajna oružja“, rekao je Korbani, prenosi Rojters.

SAD su u petak saopštile da raspoređuju 1.500 vojnika na Bliski istok, zbog, kako kažu, odbrane od Irana.

Amerika je optužila iransku Revolucionarnu gardu za napade na tankere ranije ovog meseca.

Zapadni stručnjaci kažu da Iran često preuveličava svoje oružane sposobnosti, iako, kako navodi Rojters, postoji bojazan zbog njihovog raketnog programa, naročito balističkih raketa dalekog dometa.

Drugi iranski general, Hasan Seifi, ocenio je danas da će „racionalni Amerikanci i iskusni američki komandanti“ verovatno obuzdati „radikalne elemente“ u Vašingtonu i sprečiti rat s Iranom, objavila je poluzvanična iranska agencija Mer, prenosi Rojters.

„Verujemo da racionalni Amerikanci i njihovi iskusni komandanti neće dozvoliti njihovim radikalnim elementima da ih dovedu u situaciju iz koje bi bilo teško izvući se i zbog toga oni neće ući u rat“, kazao je Seifi, pomoćnik glavnog komandanta iranske vojske.

Check Also

UDARNO! SPECIJALCI ROSU SA OKLOPNJACIMA KRENULI NA SRBE? (VIDEO)

Nove jedinice tzv. ROSU krenule su večeras ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje. Oklopna vozila …