Home / AKTUELNO / Seizmološki zavod Srbije UPOZORAVA: Očekujemo novi zemljotres!

Seizmološki zavod Srbije UPOZORAVA: Očekujemo novi zemljotres!

Direktorka Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović izjavila je za regionalni Radio Patak da građani Kolubarskog okruga nemaju razloga za brigu, iako je zapadna Srbija na trusnom području, ali navodi da su mogući potresi u regionu ka Krupnju.

zemljotres

– U valjevskom kraju ne očekujemo zemljotres jači od mioničkog, a u narednom periodu mogući su zemljotresi, ali na pravcu ka Krupnju, a ne ka Mionici. Mala je verovatnića da se to desi za nedelju dana, ali verovatnoća se povećava sa protokom vremena. Novi zemljotresi se ne očekuju na području Valjeva, već na potezu ka Krupnju, jer očekujemo seizmička kretanja južnim padinama Povlena pa dalje – rekla je direktorka Seizmološkog zavoda.

Što se tiče sinoćnjeg zemljotresa u regionu Kosjerića, ukoliko je to bio glavni, Slavica Radovanović kaže da se očekuje serija naknadnih udara u narednih nekoliko dana.

– Maksimalna jačina zemljotresa na tom podneblju je do pet stepeni Rihterove skale. Mnogi su zaboravili da su 2006. godine bila dva jača zemljotresa na južnim padinama Maljena. Tada je zemljotres u Boganici imao sličnu magnitudu kao ovaj u Kosjeriću. Ovo je sad samo nastavak raseda- kaže Slavica Radovanović.

Ona je ponovila da se u ovom kraju ne očekuje zemljotres jači od mioničkog, koji je bio magnute 5,9 stepeni Rihterove skale, a kada je oštećeno više od 10.000 objekata.

(S. S., Telegraf)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …