Home / AKTUELNO / Sirija: Pobunjenici predali Rusima grad Dumu u istočnoj Guti, oslobađeno hiljade zarobljenika…

Sirija: Pobunjenici predali Rusima grad Dumu u istočnoj Guti, oslobađeno hiljade zarobljenika…

Dan nakon što im je Sirijska arapska armija izdala ultimatum teroristi Džaiš Al Islama pristali su da predaju grad Duma, u Istočnoj Guti, i budu evakuisani na sever Sirije. Oni su sklopili sporazum sa ruskim Centrom za pomirenje po kome će njihva krajnja destinaciji biti grad Jarabulus na severu Sirije.

Teroristi iz Dume tražili su da budu prebačeni u Daru ili istočni Kalamun, zbog sukoba koji imaju sa terorističkim frakcijama na severu Sirije, ali su na kraju morali da popuste i pristanu na evauaciju na sever Alepa.

Prvi u Dumu će ući pripadnici ruske vojne policije i Centra za pomirenje kako bi nadgledali sprovođenje sporazuma.

Za sada je oko 1300 ljudi zatražilo evakuaciju dok je deo terorista prista na pomirenje, predaju oružja i ostanak u Dumi. Oni koji budu evakuisani moraće da predaju teško naoružanje, a kod sebe će moći da zadrže lično naoružanje.

SAA je napravila ustupak time što će ih umesto u Idlib prebaciti u provinciju Alepo.

Sporazumom je dogovoreno i oslobađanje oko 5000 sirijskih vojnika i civila koje su teroristi protiv njihove volje držali u Dumi kao živi štiti od napada. Ovo će biti najmasovnije oslobađanje sirijskih zarobljenika od izbijanja rata u Siriji.

Odmah nakon sklapanja sporazuma u Dumi su likvidirana dva komandanta terorista. Reč je Abu Ali Idri i Abu Omar Malijahu. Obojica su bili zaduženi za nabdevanje i finansije terorista  i nejasno je ko ih je ubio. Po jednoj verziji stradali su u ruskom vazdušnom udaru a po drugoj od strane svojih ljudi.

Nije poznato da li će njihova smrt na neki način ometati sprovođenje sporazuma. Duma je bila poslednje uporište terorista u Istočnoj Guti.

(Southfront)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …