Home / AKTUELNO / Sirijska Armija na korak da povrati svoju državu ali Amerikanci im ne daju! Bombarduju strateške mostove i regularnu vojsku!

Sirijska Armija na korak da povrati svoju državu ali Amerikanci im ne daju! Bombarduju strateške mostove i regularnu vojsku!

amerika-avioni-rat-bombardovanje
Sjedinjene države imaju cilj da prošire geografski prostor svog uticaja bombardovanjem strateških mostova u Deir Ezuru i tako zaustave napredovanje sirijske vojske u ratu protiv Daeša“, saopštava danas novinska agencija Fars.

„Vašington je takođe nastojao da preseče puteve za snabdevanje između provincija i da bombardovanjem odvoji seoski predeo Deir Ezura od grada Deir Ezura“, dodao je izvor Agencije.

“Uništavanje mostova u Deir Ezuru je, takođe, imalo za cilj podelu na regione američkog i ruskog uticaja, na istočnim i zapadnim delovima Eufrata“, navodi izvor.

Borbeni avioni američke koalicije su u petak izveli još napada na provinciju Deir Ezur, uništili dva ključna mosta preko reke Eufrat, samo tri dana nakon što su uništili druge strateške mostove u istoj provinciji, na granici sa Irakom.

Prema izveštajima, vazdušni udari koalicije su doveli do razaranja mosta al-Šihan u blizini naselja Al-Salhin u seoskom predelu Al-Bokamal i most Tarif u seoskom predelu na zapadu, koje se prostire između provincija Deir Ezur i Raka.

Avioni američke koalicije su u sredu uništili i most al-Ašarah, koji povezuje dve obale u istočnom delu provincije Deir Ezur. To se dogodilo samo nekoliko sati nakon što su uništili most al-Majadin.

Na meti bombardera 17. septembra, bile su i sirijske trupe u blizini grada Deir Ezur, kada je ubijeno 90 pripadnika vojske, a stotinu ih je ranjeno.

Ministarstvo odbrane Rusije je potvrdilo izveštaj sirijske državne novinske agencije da je ofanziva Daeša počela odmah nakon što su položaje sirijske vojske gađali bombarderi koalicije koju predvode Sjedinjene države.

Delovanja koalicije su „jasno otvorila put teroristima Daeša da napadnu položaje vojske i preuzmu kontrolu nad njima“, kaže agencija, navodeći reči Vrhovne komande Oružanih snaga vojske Sirije.

Vrhovna komanda je bombardovanje nazvala „ozbiljnom i očiglednom agresijom“ na sirijske snage, i rekala da je to bio „ubedljiv dokaz“ da Sjedinjene države i njeni saveznici podržavaju terorističku grupu Daeš.

Dan kasnije, vojni izvori su otkrili da je Daeš pokrenuo napade na položaje sirijske vojske u Deir Ezuru samo 7 minuta nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim državama izvela vazdušne napade.

Vojni izvor je ponovio da su napadi iz vazduha i na tlu bili blisko koordinisani.

Visoki sirijski zvaničnik je izjavio da obaveštajna služba zemlje poseduje audio snimak razgovora između grupe Daeš i američke vojske, pre vazdušnih napada koalicije predvođene Sjedinjenim državama na trupe sirijske vojske, u blizini Deir Ezura u 17. septembra.

Predsednik Narodnog veća Sirije, Hadija Halaf Abas, rekla je da je američka koalicija, nakon vazdušnih napada na vladine snage, usmerila napad terorista na sirijsku vojsku.

(Katehon)

Check Also

RUSKI LEKAR I NAUČNIK: SITUACIJA SA PANDEMIJOM KORONAVIRUSA LIČI NA PROBU BIOLOŠKOG RATA

Situacija sa pandemijom koronavirusa liči na probu biološkog rata, izjavio je ruski dečji hirurg Leonid …