Home / AKTUELNO / SPREMITE SE OVO JE POSLEDNJA FAZA PRED OTVORENI RAT: SAD prekidaju sve razgovore s Rusijom oko Sirije!

SPREMITE SE OVO JE POSLEDNJA FAZA PRED OTVORENI RAT: SAD prekidaju sve razgovore s Rusijom oko Sirije!

rat- vojnici
Vašington je suspendovao sve bilateralne odnose s Moskvom povodom sirijske krize, saopštio je Stejt department.

Američki zvaničnici su pre nekoliko nedelja zapretili izlaskom iz sirijskog mirovnog procesa, nakon što su poslednji razgovori o primirju u Siriji propali.

Na sastanku su učestvovali američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a nakon sedmodnevnog prekida vatre, primirje nije obnovljeno.

Rusija “nije uspela da poštuje sopstvene preuzete obaveze”, posebno humanitarne, i “nije bila sposobna” da obezbedi da sirijske vlasti prekinu bombardovanje kako je dogovoreno 9. septembra, “nego su naprotiv Rusija i sirijski režim odabrali da nastave vojni put”, ; navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Državni sekretar SAD Džon Keri zapretio je prošle nedelje da će prekinuti kontakte s Rusijom posle novih napada na sirijski grad Alep.

Dok će “kontakti“ između američkih i ruskih aviona na nebu iznad Sirije da budu nastavljeni, SAD će povući osoblje koje je trebalo da učestvuje u organizovanju zajedničkog Centra za implementaciju.

“Ovo nije odluka koja je doneta lako”, rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, koji tvrdi da Rusija i njeni sirijski saveznici pojačavaju napade na oblasti u kojima su civili, prenosi AFP.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da se sporazum Rusije i SAD o Siriji nalazi u stanju suspenzije, jer je još nejasno kako se Vašington odnosi prema opoziciji koja ne priznaje taj dogovor.

“Izjave i potezi američkih kolega, kada je reč o Siriji, odlikuju se mnogim protivrečnostima, dok je nama prioritet da se prevaziđu sve dvosmislenosti, pogotovo jer one direktno utiču na saradnju sa SAD kada je reč o sprovođenju dogovora, koji se trenutno nalaze u stanju suspenzije, jer je nejasno kako se Vašington odnosi prema opozicionarima koji ne prihvataju taj dogovor”, rekao je Lavrov.

(B92,Tanjug)

Check Also

RASPOP DEDEIĆ PORUČIO IZ ZAGREBA: „ U SREBRENICI JE BIO STOPOSTONI GENOCID, ALI MANJI OD ONOG KOJI SU SRBI UČINLI U CRNOJ GORI 1918.“

Mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da u Crnoj Gori lako može doći …