Home / AKTUELNO / RUSKI MEDIJI POTVRDILI: Putin šalje Srbiji moderno oružje!

RUSKI MEDIJI POTVRDILI: Putin šalje Srbiji moderno oružje!

Ruski dnevni list sa odličnim vezama u Kremlju piše da je vojno-tehnička pomoć Srbiji prioritet Putinove politike…
rusija-tenk-rakete-buk-m2
Srbiji će biti isporučeno moderno naoružanje, a srpski oficiri će u Rusiji proći obuku za nove raketne i PVO sisteme.

Najugledniji moskovski mediji potvrđuju o dogovorenoj vojno-tehničkoj pomoći Ruske Federacije našoj zemlji!

Dnevni list „Izvestija“, koji slovi za list sa najboljim vezama u Kremlju, objavio je da su opremanje i obuka Vojske Srbije trenutno jedan od prioriteta ruske spoljne politike.

Kako se navodi, Srbiji će u najkraćem mogućem roku biti isporučeno moderno naoružanje i oprema, a srpski oficiri će u Rusiji proći obuku za korišćenje i održavanje novih raketnih i PVO sistema.

Među njima je svakako najznačajniji „buk M2“, za koji pojedini zapadni analitičari kažu da je bolji i od legendarnog S-300!

„Izvestija“, pozivajući se na svoje izvore, navode da će najveći deo ruskog naoružanja Srbiji biti isporučen u vidu donacije, dok će manji deo biti plaćen, ali po ceni znatno nižoj od tržišne.

List takođe navodi da će srpski oficiri, kako bi brzo savladali rukovanje novom vojnom opremom, biti obučavani u najelitnijim ruskim vojnim školama!

Tako je već, tvrdi ovaj list, za srpske oficire spremna Vojna akademija Generalštaba oružanih snaga Rusije u Moskvi, ali i Vojna akademija vazdušno-kosmičke odbrane u Tveru, kao i Vojna akademija PVO u Smolensku.

Obuka stručnjaka odvijaće se u okviru priprema za isporuku Srbiji novih sistema naoružanja ruske proizvodnje.

Već imamo pozitivno iskustvo u okviru Armijskih igara, na kojima već drugu godinu zaredom srpski timovi nastupaju u različitim disciplinama, a ovo će biti nadogradnja naše saradnje, pišu ruska „Izvestija“.

Komentarišući ove navode, vojnopolitički analitičar Vlade Radulović ocenjuje da je svaka razmena oficira na najprestižnijim svetskim vojnim akademijama svakako dobrodošla.

– Sa NATO već imamo najveći mogući stepen saradnje, pa ćemo ovako pojačati saradnju sa Rusijom i napraviti balans. To je najbolje moguće rešenje za Srbiju.

Ova saradnja je i svojevrstan odgovor Rusije na NATO uticaj na Srbiju. U kontekstu stvaranje osovine Ankara – Moskva – Teheran, kao i najave isporuke ruskog naoružanja Srbiji, ova pojačana vojna saradnja može biti trn u oku Zapadu.

Oni to neće javno reći, ali sasvim su mogući žestoki prikriveni pritisci – upozorava Radulović.

500

(Agencije)

Check Also

POTPUNI PREOKRET! FRANCUZI PRIPREMAJU NOVI “DEJTON” ZA KOSOVO: OVO SE NEĆE SVIDETI SRBIMA

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija da momentalno …