Home / AKTUELNO / Sirijska armija na samo dva kilometra od granice sa Jordanom

Sirijska armija na samo dva kilometra od granice sa Jordanom

Sirijska armija oslobodila je 70 gradova i naselja na istoku i jugoistoku provincije Deraa.

Na ovaj način je stigla na samo dva kilometra od greanice sa Jordanom.

Telekanal Al-Mayadeen je objavio da je dobar deo tih gradova i naselja prešao na stranu Bašara Asada, odnosno – vratio se pod vlast Damaska.

Prethodno je više odreda „naoružane opozicije“ prihvatilo ponudu da položi oružje u zamenu za amnestiju i mogućnost da se njihovi pripadnici vrate mirnom životu.

Neki su čak obećali da će vrladinim snagama pomagati u daljoj borbi protiv terorističkih formacija Islamska država i Džebhat an-Nusra (sirijska filijala Al Kaide).

Jedinice sirijske armije napadale su danas položaje Džebhat an-Nusre oko naselja Džumruk-el-Kadima i En-Nuejma koja se nalaze nedaleko od administrativnog centra provincije Deraa  (110 kilometara južno od Damaska).

To je postalo moguće jer su prethodno preuzele kontrolu nad visovima Tel-Zmejtija i proširile zonu operacija na jugozapadu provincije gde je u subotu oslobodila naselja  El-Džiza i Es-Sahva i prekinula linije snabdevanja terorista.

U toku su pregovori za predaju pobunjenika koji drže gradove , Tofas i Mzejriba.

Nejasna je, međutim, situacija oko grada Bosra-eš-Šam koji je poznat po rimskom amfiteatru koji se nalazi na Uneskovom spisku „svetske kulturne baštine. Teroristi i pobunjenici koji ga drže tri puta su polednjih dana prekidali pregovore o kapitulaciji.

Ulogu posrednika u ovim pregovorima igraju Jordanci.

Check Also

CICIPAS: NAPUSTIO JE TEREN SA DVA SETA ZAOSTATKA I NE ZNAM ŠTA SE DESILO TAMO, ALI VRATIO SE ODJEDNOM KAO POTPUNO DRUGAČIJI IGRAČ!

Stefanos Cicipas bio je, očekivano, vrlo razočaran ishodom finala Rolan Garosa u kom je vodio …