Home / AKTUELNO / SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Iranska flota krenula prema Jemenu nakon američkih napada na Hute!

SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Iranska flota krenula prema Jemenu nakon američkih napada na Hute!

iran-mornarica-brodovi
Iran je poslao flotu svojih ratnih brodova koju predvodi razarač Alborz u Adenski zaliv, potvrdili su iz iranske mornarice.

Iranski ratni brodovi krenuli su prema zalivu nakon što su Amerikanci krstarećim raketama gađali položaje Huti pobunjenika u Jemenu.

SAD je ovaj napad okarakterisao kao „odbrambenu akciju“, a gađana su radarska postrojenja na teritoriji Jemena. Napad je usledio posle dva raketna napada na američke brodove, za koje su Huti negirali da su ih izveli.

Jemen, čije vojne snage trenutno čine Huti, Republikanska garda Jemena i plemenske milicije, suočeni su sa agresijom američkog saveznika, Saudijske Arabije. Saudijska Arabija, u vojnoj „avanturi“ koju je pokrenula pre više od godinu dana, ne uspeva da ostvari svoje ciljeve, a najveće urbane sredine u zemlji i dalje su pod kontrolom jemenskih snaga. Rat koji se otegao preti da iscrpi svo bogatstvo iz naftaške kraljevine koja, neki smatraju, sada po svaku cenu pokušava da uvuče i SAD u otvorenu akciju u Jemenu.

Sve u svemu, dolazak iranskih brodova dodatno komplikuje stvari. Jasno je da oni dolaze da bi odvratili dalje američke napade, ali možda baš to dovede do još veće eskalacije.

Admiral iranske mornarice, Habibolah Sajari, poručio je: „Naša flota će pružati bezbednost iranskim brodovima i štititi iranske interese na otvorenom moru“.

(Advance.hr/Pravda)

 

Check Also

SAD NA IVICI GRAĐANSKOG RATA- POLICAJCI KLEKLI PRED DEMONSTRANTIMA (VIDEO)

Nekoliko policajaca Njujorka i policajaca okruga Flint u Mičigenu kleklo je na ulicu sa demonstrantima …