Home / AKTUELNO / OVO JE NOVI ZAKON KOJI ĆE VAS PRESTRAVITI: Oduzeće vam automobil ako ovo uradite..

OVO JE NOVI ZAKON KOJI ĆE VAS PRESTRAVITI: Oduzeće vam automobil ako ovo uradite..

policija-srbija
Zakon o bezbednosti saobraćaja, nakon izmena i dopuna, biće mnogo rigorozoniji prema vozačima u alkoholisanom stanju i onima koji sedaju za volan a nemaju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović pojašnjava za naš portal da će se trajno oduzimati vozila učesnicima u saobraćaju koje policija uhvati sa više od dva promila alkohola u krvi.

– Isto će se postupati i prema onima koji su u saobraćaju a nemaju vozačku dozvolu. Pored oduzimanja vozila, vozači u alkoholisanom stanju će kao i do sada dobijati kaznene poene i zabranu upravljanja motornim vozilom – navodi Okanović.

Vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi smatra se potpunim pijanstvom. Po trenutnim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, za takvo ponašanje u saobraćaju novčana kazna je 100.000 do 120.000 dinara, 15 do 60 dana zatvora, 14 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na osam do 12 meseci.

Nov nacrt novog zakona, za ovakve vozače drastično je pooštrio kazne. Ovakvi učesnici u saobraćaju, naime, neće se kažnjavati novčano, već zatvorom od 30 do 60 dana, sa 15 kaznenih poena, oduzimanjem dozvole na devet do 12 meseci i trajnim oduzimanjem vozila.

Sa ovakvim odredbama i promenom kaznene politike prema pijanim vozačima, slažu se i roditelji koji su izgubili decu u saobraćajnim nesrećama.

Najglasnija među njima je Snežana Tripković, majka Ognjena Tripkovića kog je u julu 2011. godine, kada je imao 24 godine, pokosio i ubio vozač sa 2,26 promila alkohola u krvi.

Snežana i njen suprug Miodrag su Ognjena čekali 10 godina, a izgubili su ga u trenutku tek kada je trebalo da počne da živi.

– Saobraćajna nesreća se desila na Bulevaru despota Stefana kod policijske stanice. Na Ognjena, koji je bio na motoru, naleteo je džipom u pijanom stanju vozač i ubio ga. Upravo zbog sina, kao i da ne bi drugi roditelji čekali rezultate obdukcije, zalažem se za kazne koje su predviđene novim nacrtom Zakona o saobraćaju – rekla je Snežana Tripković za Telegraf.

(Lj. Račić, Telegraf)

Check Also

RUSKI LEKAR I NAUČNIK: SITUACIJA SA PANDEMIJOM KORONAVIRUSA LIČI NA PROBU BIOLOŠKOG RATA

Situacija sa pandemijom koronavirusa liči na probu biološkog rata, izjavio je ruski dečji hirurg Leonid …