Home / TEMA DANA / BRITANSKI EKSPERT ZA SRBIJU: Rusi u Srbiju šalju trupe, ali smo Srbe bombardovanjem naučili da budu neutralni

BRITANSKI EKSPERT ZA SRBIJU: Rusi u Srbiju šalju trupe, ali smo Srbe bombardovanjem naučili da budu neutralni

bombardovanje
Britanski profesor Erik Gordi kaže da je izvinjenje Donalda Trampa Srbima zbog bombardovanja još jedan znak da se predsednički kandidat svrstava uz Rusiju.

Ekspert za jugoistočnu Evropu je rekao za “Njuzvik” da ono što je Tramp rekao “Nedeljniku” liči na “taktiku ruskih vlasti kojom se privlači srpska podrška”.

“Najočiglednija interpretacija ove izjave jeste da je ona još jedan znak njegovog svrstavanja uz Rusiju. Iskreno, ovakve izjave obično predstavljaju simbolične pokušaje ruskih političara da dodatno podignu nivo ozlojeđenosti prema SAD”, rekao je Gordi.

Profesor na Londonskom univerzitetskom koledžu kaže da je deo u kome Tramp govori o promeni politike ka Balkanu “samo Trampova retorika”.

“Što se tiče politike SAD prema Balkanu, ona je bila puna podrške prema Srbiji nakon bombardovanja devedesetih. Teško je zamisliti da bi SAD mogle da budu više prosrpski nastrojene nego sada”, rekao je Gordi.

“Njuzvik” navodi da je bombardovanje “snažan faktor koji drži Srbiju zvanično neutralnu kada su u pitanje vojne alijanse”.

“Bilo da je to NATO, bilo da je to Rusija, iako su sve susedske zemlje osim Bosne već ili ušle u NATO ili su procesu pristupanja alijansi. Rusija pokušava da ojača političke i vojne veze sa Srbijom, a rezultat takvog ponašanja je to što šalju svoje trupe na prvu vojnu vežbu na tlu Balkana, u Srbiju”, navodi list.

Takođe, “Njuzvik” navodi da je Kremlj često “pokušavao da igra na kartu religije između dve pravoslavne zemlje, kao i na ulogu u borbi protiv nacista u Drugom svetskom ratu”.

“Ova retorika je u skladu i sa ruskom linijom u Srbiji, ali i krajnjom desnicom u SAD koja vidi sukobe u Jugoslaviji kao borbu između hriščanstva i islama. Oni smatraju da su Bosna i Kosovo prva mesta gde je islam zauzeo prostor u Evropi”, kaže Gordi.

Profesor ističe i da su za Trampa na predstojećim izborima veoma važni Ohajo i Pensilvanija, “savezne države koje imaju najveću koncentraciju glasača koji vuku poreklo sa Balkana”.

“Ovakve izjave bi mogle da imaju veze i sa tim”, rekao je on.

Predsednički kandidat republikanaca se “izvinio Srbima zbog bombardovanja i najavio novu politiku prema Balkanu ukoliko on pobedi”, u intervjuu “Nedeljniku”.

(B92)

Check Also

OMILJENI TRAMPOV MAGAZIN NOKAUTIRAO ĐUKANOVIĆA: NEMA VIŠE ŠTA DA UKRADE, PA KRENUO DA OTIMA IMOVINU SPC!!

Šta je tajna Đukanovićevog uspeha? Odgovor je depresivno predvidiv: klijentilizam i kupovima – ili, zavisno …